Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Братія Лаври звернулась до всіх вірних Ураїнської Православної Церкви

Ми, священноначаліє та братія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, у цю страшну годину військового лиха та надзвичайно важких випробувань для України звертаємося до всіх вірних чад УПЦ.

З великим болем доводиться констатувати ті факти, що не зважаючи на те, що за українським законодавством «усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом; встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається», ми зазнаємо утисків в своїй діяльності та релігійному житті. Зокрема: проводяться обшуки, порушуються кримінальні справи, вводяться санкції, блокуються банківські рахунки, створюються всілякі перешкоди звершенню богослужінь, незаконно та насильно захоплюються храми, в інформаційному просторі лунають погрози та поливання брудом.

У найбільших храмах Києво-Печерської Лаври ми тепер не маємо права звершувати богослужіння, а саме: у повністю відреставрованому нами Трапезному храмі та буквально піднятому нами з руїн Успенському соборі — найбільшій міжнародній Православній святині.

На місці нашого монастиря була зареєстрована юридична особа з майже ідентичною назвою, а саме — релігійна організація Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ). Більш того, в своїх останніх заявах та інтерв’ю її керівник Єпіфаній (Думенко) висловив власне переконання в тому, що ми, братія Києво-Печерської Лаври, перейдемо чи нібито бажаємо перейти в «ПЦУ». Однак не можна ствердно відповісти на просте запитання: як можна будь-якому християнину молитися у храмі з розбійниками, котрі спочатку вигнали з цієї святині членів Тіла Христового та продовжують це робити в інших місцях нашої держави, а потім запрошують до «спільної молитви»?

Будьте впевнені, ми прикладаємо всіх зусиль, щоб захистити і свою обитель, і той безцінний досвід чернечої школи, який склався за довгий час її існування.

Стійкості та впевненості в обраній позиції добавляє наша історія столітньої давності. Перечитуючи її, дивуєшся, як багато схожого між тим, що було, і тим, що відбувається зараз. Тоді за допомогою органів ДПУ (Державне політичне управління) в Лаврі були забрані всі храми. Обновленська «Жива церква» надіялася за допомогою ДПУ забрати на свій бік разом з храмами і насельників. Але більш ніж із п’ятиста монахів на хибний шлях стало не більше десяти осіб, та й ті невдовзі покаялися.

Намагаємося продовжувати цю традицію вірності, тому, якщо ви почуєте від когось (хто б вам не говорив) про зміну нашої позиції, — не вірте. Ми не відмовляємося ні загалом, ні в частинах від свого, овіяного святістю минулих віків, віровчення в угоду політичних маніпуляцій, що постійно змінюються. За цей період ми пережили шість президентів і не можемо їм підпорядковуватись, якщо таке підпорядкування веде від Істини, бо ми не політичні адепти, а діти Божі.

Тому завіряємо вас, що ми були, є і будемо в Істині і вірними своїй канонічній Церкві та її Предстоятелю — Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.

Просимо вашої молитовної підтримки. Нехай благословення Господа нашого Іісуса Христа, а також молитовне заступництво Божої Матері та всіх преподобних Києво-Печерських буде з усіма нами.

Сайт Лаври