Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СВЯТОГІРСЬК. 70 тонн допомоги для Лаври доставили з Сумської, Шепетівської, Черкаської єпархій

5-8 листопада у Свято-Успенську Святогірську лавру доставили чергові транші допомоги.

45 тонн вантажу від православних сумчан в обитель привіз протоієрей Олександр Петренко. Колона автомобілів, яку супроводжував організатор збору від Шепетівської єпархії протоієрей Федір Вересюк привезла майже 15 тонн допомоги. Близько 10 тонн необхідного доправили до Святих Гор представники Черкаської єпархії на чолі з вікарним архієреєм єпископом Корсунь-Шевченківським Антонієм. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби Сумської, Черкаської єпархій та сайт svlavra.church.uа.

Гуманітарний вантаж від Сумської єпархії був доправлений у Святогірську обитель 7-8 листопада. У Лавру прибуло два авто — фура з близько 30 тонн допомоги та бус з близько 1,5 тонн вантажу.

Загалом від Сумської єпархії до Святих Гор передано вже близько 45 тонн гуманітарної допомоги. Це стало можливим завдяки загальноєпархіальному збору, який пройшов з благословення митрополита Сумського та Охтирського Євлогія. Харчі, медикаменти, побутову хімію та інше було зібрано на парафіях Сумської єпархії у ході благодійної Покровської акції.

Понад 10 тонн гуманітарки передали до Лаври у попередні поїздки. Тепер же, відвідавши Святі Гори вже вчетверте, представники Сумської єпархії привезли основну частину пожертвувань.

У навантаженні допомоги взяв участь Сумський окремий Спасо-Преображенський козацький полк. Близько 10 козаків півночі наповнювали фуру продуктами та речами.

Отець Олександр Петренко разом зі співробітниками його відділу допомагають мешканцям Донбасу з 2014 року. 8 років священник опікувався – духовно та матеріально – кількома селами Донецької області, у тому числі Зайцевим, Пісками.

14,5 тонн гуманітарної допомоги доставлено до Святогірської Лаври з м. Шепетівка. Цей уже другий гуманітарний збір було здійснено з благословення митрополита Шепетівського і Славутського Євсевія. Перший 13-тонний вантаж із Шепетівської єпархії було доставлено до Лаври 12 жовтня.

5 листопада під час всенічного бдіння в обитель прибула колона автомобілів, яку супроводжував організатор збору протоієрей Федір Вересюк, клірик храму святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії м. Шепетівка. Отець Федір разом із братією обителі у священному сані послужив митрополиту Арсенію на вечірньому богослужінні в Успенському соборі обителі.

Наступного дня після закінчення полуношниці братія та послушники монастиря розвантажили майже 15 тонн гуманітарного вантажу.

«Священники та парафіяни, дізнавшись про становище людей, які живуть у Святогірській Лаврі, з газет та Інтернету, несли хто що міг: хтось ніс одяг, хтось картоплю, овочі, фрукти, предмети побутової хімії – все для братії та біженців Лаври», – поділився о. Федір, керівник молодіжного відділу Шепетівської єпархії.

Прощаючись із братією Лаври, священник повідомив, що це не остання гуманітарна поїздка до Святих Гор, збори допомоги в Шепетівській єпархії продовжуються, і найближчим часом все необхідне буде доставлене в обитель.

6 листопада митрополит Феодосій звершив молебень за подорожуючих біля Черкаського єпархіального управління та освятив гуманітарний вантаж, який прибув у Святі Гори 7 листопада. Близько 10 тонн гуманітарної допомоги доправили представники Черкаської єпархії на чолі з вікарним архієреєм єпископом Корсунь-Шевченківським Антонієм (Пухканом).

У вантаж увійшли харчі — овочі, фрукти, вода, олія та ін., — а також 200 квадратних метрів мінеральної вати для утеплення фасадів. Збір допомоги пройшов з благословення митрополита Черкаського та Канівського Феодосія.

Разом з єпископом Антонієм вантаж доставили економ Черкаського єпархіального управління протоієрей Димитрій Налапко та клірик Архангело-Михайлівського кафедрального собору до м. Черкаси протоієрей Димитрій Литвинов.

Під час зустрічі з митрополитом Святогірським Арсенієм, насельниками Лаври та монахинями скиту, які живуть в обителі зараз владика Антоній передав слова підтримки від митрополита Феодосія.

«Коли ми вранці збиралися в цю поїздку, я відчував, що ми веземо в Лавру допомогу, — додав єпископ Антоній від себе. — Але в міру наближення до Святих Гір я почав розуміти, що насправді ми їдемо, щоби щось отримати від вас. Опинившись тут, я відчуваю, що це справді так. І тепер я розумію, що тут насправді Святі Гори — не просто вони називаються саме так. Я ще не розумію це розумом, але в мене тремтить серце від перебування тут. Тут відчувається святість, і величезне свято душі перебувати з вами. Заради цього подарунка від Божої Матері ми приїхали сюди».

Він зазначив, що святість цього місця неможлива без братів і сестер, які несуть свій послух тут і явили приклад справді християнського несення скорбот і поневірянь.

«Святі отці пишуть, що в наш час головна чеснота, через яку ми можемо врятуватися, — це покірливе несення скорбот. Те, як святогірська братія переносить усі випробування, є найкращим прикладом виконання цієї заповіді. Я радий, що ми зуміли побачити це наживо. І, мабуть, найцінніше, з чим ми поїдемо звідси, — це пам’ять про те, як мужньо, по-християнськи, треба нести свій хрест», — сказав єпископ Антоній.

У слові у відповідь намісник Лаври митрополит Арсеній поділився думкою про те, що лежить в основі християнського перенесення випробувань.

«І Святе Письмо, і святі отці, справді, навчають нас, що без скорбот не можна врятуватися», — почав він.

При цьому, як зазначив владика, скорботи бувають не лише у воєнний час і можуть проявлятися не лише у зовнішніх руйнуваннях.

«Але я нещодавно прочитав дуже цікаві слова: “Корабль не тоне від води, що зовні. Корабель тоне від тієї води, яка потрапляє всередину. Тому не важливо, що відбувається довкола нас. Головне, щоб ми зберегли те добре, що всередині нас”. Зовнішнє не може потопити людину, але якщо людина впустить у себе пристрасті, гріх, той відчай… — це її потопить», — сказав владика Арсеній.

Він нагадав про те, що весь світ існує лише тимчасово, і тому не треба надто до нього прив’язуватися, але більше уваги приділяти своєму духовному життю. «Ми, християни, реалісти і знаємо, що “земля та всі справа на ній згорять” (2 Пет. 3:10). І треба пам’ятати, що ми тут не будемо вічно жити. Ми навіть не знаємо, коли Господь забере нас із цього світу, і доведеться все тут залишити. Важливо, що у нас усередині. Адже можна в бурю триматися на плаву (якщо є чесноти), а можна посеред штилю, пробоїну отримавши, наповниться водою і потонути. Допоможи, Господи, всім нам менше звертати увагу на зовнішнє, а більше – на своє внутрішнє. Тоді, дивишся, зміниться й зовнішнє», – побажав намісник Лаври.

Вранці 8 листопада після звершення полуношниці митрополит Арсеній та єпископ Антоній очолили соборний молебень з акафістом святому великомученику Димитрію Солунському. Після цього розпочалося розвантаження привезеної черкащанами гуманітарної допомоги, а гостям було проведено екскурсію територією монастиря.