Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Голова ДЕСС прокоментувала зміни в статусі УПЦ після Собору 27 травня (оновлено)


Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан в інтерв’ю Фактам ICTV прокоментувала зміни в статусі УПЦ після Собору 27 травня.

Олена Богдан пояснила, що в Україні релігійне об’єднання складається з багатьох юридичних осіб. Релігійне об’єднання представляє релігійний центр, який, власне, і є юридичною особою. Для Української Православної Церкви таким центром є Київська Митрополія.

«Документом, в якому був зазначений зв’язок з РПЦ, був статут релігійного об’єднання загалом, який, відповідно, не стосується конкретної юридичної особи. Такий статут, за результатами Собору (27 травня 2022 року), в новій редакції був до нас поданий. І всі тези, які визначали стосунки підпорядкування і залежності, були з нього прибрані. Наприклад, прибрано те, що предстоятель УПЦ є членом Синоду. Також прибрали тезу, що УПЦ входить до складу РПЦ», – зазначила глава ДЕСС.

За словами О. Богдана, організаційні відносини УПЦ та РПЦ – це не найскладніше, значно складніше – канонічні питання. Згідно з документами, організаційні відносини між РПЦ та УПЦ припинені, але водночас канонічний зв’язок з іншими Помісними Православними Церквами через РПЦ залишено, але комунікація з Помісними Церквами не координується з РПЦ.

«Ми давали запит на Митрополію з проханням роз’яснити: який, власне, вимір, організаційний, комунікаційний, має оцей зв’язок з іншими помісними церквами. Відповідь полягала в тому, що комунікація зараз здійснюється безпосередньо, напряму, – передає слова глави Держетнополітики видання. – Згідно з документами, на сьогодні певні організаційні стосунки, залежності, підпорядкування припинені».

Окрім того, комунікація з Помісними Православними Церквами не координується з РПЦ.