Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженнійший Митрополит Онуфрій пояснив, чому горді завжди нещасні, а смиренні щасливі за будь-яких обставин (відео)


У своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, чому гордій людині не стати щасливою, а смиренний щасливий і у хворобі, і в злиднях.

«Є Бог — Творець неба і землі, Владика всієї тварі, Любов, Джерело життя, вищий розум. А є занепалі духи — демони, яких Бог створив світлими ангелами, але вони возгордилися і відпали від тієї честі, якою були обдаровані. Вони стали темними, злими духами. Основна суть демона — гординя та постійний опір Богові», — нагадав Предстоятель.

Архіпастир звернув увагу на те, що заведено вважати, ніби горда людина — сильна.

«Гордий має думку про себе, що він найкращий, найкрасивіший, найрозумніший. Але насправді горда людина дуже слабка і ранима. Поряд з її зухвалістю, коли вона себе виставляє найкращою, постійно присутній страх. Зухвалість і страх — це властивості гордині. Якщо людина горда, то як би вона себе не позиціювала, вона насправді боягузлива і слабка, тому що на ній немає благодаті Святого Духа», — наголосив Першосвятитель.

На відміну від гордині, саме смиренність робить людину сильною.

«Людина, яка творить волю Божу, є смиренною. Такій людині Бог дає благодать, яка робить її сильною, красивою, благородною. На вигляд смиренний здається вразливим, слабким, але насправді смиренний — сильний. Він може сказати “ні” там, де всі говорять “так”, може піти проти течії, якщо ця течія йде від Бога до диявола», — розповів Блаженніший владика.

За словами Архіпастиря, «не треба боятися щось втратити, якщо ми творитимемо волю Божу».

«Щастя людині дає благодать Святого Духа, що почиває на людині, яка упокорюється волі Божій. Така людина може бути багатою, може бути жебраком, може бути здоровою, може бути хворою, але вона буде щасливою, вона знайшла себе», — сказав він.

Як підкреслив Митрополит Онуфрій, «якщо немає благодаті Святого Духа в душі людини, вона може володіти усім світом, але буде найнещаснішою».

«Не тому, що Бог не хоче дати іншим благодать, а, тому що люди, які не упокорюють себе перед Божою волею, не здатні вмістити в себе цю силу Божественної благодаті», — пояснив він.

Щоб не втратити благодать Святого Духа, Блаженніший владика порадив звіряти своє життя зі Святим Євангелієм.

«Якщо виникають якісь питання, проблеми, ми не знаємо, як вчинити, ми повинні читати Святе Євангеліє і вчинити так, як велить Божественний закон», — сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій.