Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Антоній: Передача понад 1 млн. підписів на захист прав віруючих УПЦ Президенту — це заклик до діалогу —


Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній спростував думку, що активно просувається в деяких ЗМІ, про те що передача Президенту України більш як 1 мільйона підписів на захист прав віруючих Української Православної Церкви є своєрідною формою тиску з боку Церкви на владу. «Дане трактування далеке від дійсності», — підкреслив він. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує далі коментар митрополита Антонія на kp.ua повністю.

Масштабна ініціатива наших парафіян — це, в першу чергу, заклик до діалогу. На відміну від тих же церковних рейдерів, які підміняють правду й аргументи фактором агресії та насильства, ми чинимо відповідно до закону і цивілізованих норм поведінки. Наша мета — забезпечити об’єктивний розгляд усього пласту проблем, які накопичилися у сфері державно-церковних відносин.

Тим більше, що глава української держави завжди демонстрував свою готовність до спілкування з тими, хто його обрав. В даному контексті згадуються слова президента України з його послання до Верховної Ради у 2020 році. Тоді він запропонував революційну норму, а саме зробити практикою запрошення до парламенту з кожної області України військових, медиків, вчителів, студентів, пенсіонерів, громадських діячів, підприємців, науковців, художників, спортсменів. З тим, щоб звітувати про те, що зроблено, і презентувати плани на майбутнє людям, які, як висловився глава держави, найняли його на роботу на п’ять років.

У світлі сказаного варто відзначити, що на останніх президентських виборах величезна кількість віруючих Української Православної Церкви віддали свої голоси за політику змін. Відповідно до цього ми маємо повне право на отримання повноцінної можливості для проведення всебічного діалогу з тими, кому ми вручили відповідальність за майбутнє України. Більш того, наша сторона готова до будь-якого формату такого спілкування, оскільки правда за нами. Адже не ми, а у нас захоплюють храми. Саме наших священиків і парафіян б’ють, залякують, дискримінують. Виключно проти нашої Церкви приймають абсурдні закони або готують нові антиконституційні ініціативи.

З огляду на це і багато іншого, ми дуже розраховуємо на діалог. Адже завжди краще вирішувати накопичені питання шляхом обговорення і знаходження спільних позицій, аніж удавати, що нічого не відбувається, тим самим заводячи ситуацію в зону турбулентності.

На користь такого підходу говорять і відомі слова Джона Кеннеді: “Краще зустріч у верхах, ніж на краю прірви”. А ще більш красномовно і глибоко звучить вислів святителя Іоанна Златоуста: “… Нехай кожен … докладає піклування про користь ближнього і шанує її найбільшим надбанням для себе самого …”.