Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Суд скасував постанову про закриття кримінального провадження у справі щодо побиття вікон та погроз священнику з Садова

13 травня Луцький міськрайонний суд розглянув справу священника Волинської єпархії УПЦ протоієрея Володимира Мелеся на постанову слідчого СВ Луцького РВП ЛВП ГУНП у Волинській області О. В. Ванюрського про закриття кримінального провадження справи щодо нічного побиття вікон у будинку священнослужителя та погрози членам його сім’ї.

Нагадаємо, у ніч на 23 вересня 2019 року представники ПЦУ прийшли до будинку місцевого священника прот. Володимира Мелеся та почали погрожувати його сім’ї. На допомогу священнику почали сходитись люди, які залишились вірними Христовій Церкві, після чого представники громади ПЦУ покинули будівлю. Але залякування та погрози продовжились вночі. О 03:25 у будинку отця Володимира, який також є домовим храмом релігійної громади УПЦ села Садів, було вибито два вікна. У будівлю священника полетіли металеві предмети.

У своєму зверненні до суду священнослужитель зазначав, що слідчий О. Ю. Ванюрський незаконно та передчасно виніс постанову про закриття кримінального провадження, не вивчивши належним чином усіх деталей справи. Зокрема, слідчий не допитував прот. Володимира Мелеся у якості потерпілого, не проводив допити членів сім’ї священника, які у справі є очевидцями подій. Також не було дано оцінки фактичним діям осіб, які вчинили кримінально каране діяння, не проводились одночасні допити свідків та слідчих експериментів з ними.

Відтак, у зверненні до суду священник наголошував, що слідчий лейтенант поліції О. Ю. Ванюрський не вчиняв жодних дій для отримання у передбаченому КПК України порядку фактичних даних, на підставі яких можна було би встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для даного кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Тож, не виконавши покладений на нього обов’язок щодо збирання, перевірки та оцінки доказів, які мають значення для кримінального провадження, не дотримавши вимоги закону щодо всебічності та повноти дослідження, слідчий прийняв необґрунтоване рішення про закриття кримінального провадження.

У підсумку, священник Володимир Мелесь просив у суду скасувати постанову про закриття кримінального провадження та направити матеріали кримінального провадження на продовження досудового розслідувнаня.

Дослідивши усі матеріали справи, вивчивши письмові матеріали кримінального провадження та скарги, суд встановив, що слідчий прийняв передчасне рішення про закриття кримінального провадження. З матеріалів кримінального провадження вбачається, що жодні слідчі дії у цьому провадженні не проводилися. Відтак, суд скасував постанову слідчого про закриття кримінального провадження №12019030130001076 від 23.09.2019 р. Ухвала оскарженню не підлягає.