Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КОВЕЛЬ. У Волинській області монах, що пішов у «ПЦУ», повернувся в канонічну Церкву

Монах Павел, який близько року тому пішов з Петро-Павлівського Світязького монастиря, розкаявся і повернувся в УПЦ.

Один з двох колишніх насельників Петро-Павлівського Світязького монастиря у Володимир-Волинській єпархії УПЦ, який попросився в «ПЦУ» після відрахування з кліру, повернувся в монастир. Настоятель монастиря архімандрит Арсеній (Дем’янчук) повідомив кореспонденту СПЖ, що в обитель знову прийняли ченця Павла, який розкаявся.

Раніше, 28 січня 2019 року, «єпископ» Матвій Шевчук (Володимир-Волинська єпархія УПЦ КП/ПЦУ) опублікував заяви двох колишніх насельників Петро-Павлівського Світязького монастиря УПЦ, які просилися зарахувати їх в клір нової церковної структури.

На сайті ієромонахи Аліпій і Павел названі «монахами Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви», що на той момент вже не відповідало дійсності. Один з тих, хто попросився в «ПЦУ», ієромонах Аліпій, прийшов в обитель два з половиною роки тому з УАПЦ. Там він до приходу нового настоятеля структури мав досить високі позиції, однак потім опинився не при справах. Його прийняли не як клірика, а як послушника, постригли і висвятили відповідно до вимог церковних правил. Приблизно за півроку до надання томосу він в результаті деяких непорозумінь покинув обитель, за ним пішов ще один монах, і вони були заборонені в служінні і виведені з кліру монастиря. Як випливає з оригіналів заяв, опублікованих на сайті УПЦ КП/ПЦУ, вони і не підписувалися саме як клірики обителі.

Тоді ж «владика» Матвій призначив двох втікачів на монастирський прихід в сусідньому селі Положеве, який безпосередньо є частиною обителі УПЦ. Незадовго до того, на Богоявлення, під приводом «переведення парафії Положеве в ПЦУ» розкольники захопили сільський храм, побудований на приватній власності настоятеля Світязького монастиря – ділянці, яку він придбав під монастирський прихід за свої кошти.