Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Лаври пройшли урочистості на честь прп. Агапіта


У день пам’яті одного з найбільш шанованих святих Києво-Печерської Лаври — преподобного Агапіта, лікаря безкорисливого в Лаврі були звершені урочисті богослужіння.

Напередодні ввечері мощі святого братією монастиря були перенесені з Ближніх печер, де вони постійно почивають, в Трапезний храм преподобних Антонія і Феодосія Печерських. Після молебню біля мощей преподобного Агапіта було звершено всенічне бдіння, яке очолив Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.

Владиці Намісникові співслужили: керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій, єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Згурівський Амвросій, братія і гості Лаври у священному сані. Літію звершив владика Амвросій.

Після полієлея всі присутні могли прикластися до мощей преподобного Агапіта і були помазані святим єлеєм.

В сам день свята Божественну Літургію в тому ж храмі у співслужінні преосвященних архіпастирів і численного духовенства очолив Намісник Святої Печерської обителі митрополит Павел. Перед початком Літургії братією Лаври соборно був звершений Акафіст у мощей преподобного Агапіта Печерського.

Після читання Євангелія владика Павел звернувся до парафіян Лаври і численних паломників зі словом проповіді, в якому розповів про життя святого Агапіта, про його подвиги і про ті чудеса, які преподобний звершив під час свого земного життя і які продовжує звершувати і донині, після чого продовжив: «Минуло більше дев’яти сотень років з того моменту, як преподобний Агапіт відійшов до Господа, але пам’ять його «з роду в рід». Він до цього дня призиває людей до віри, зміцнює на цьому спасительному шляху, втамовує духовну спрагу, приборкує хвороби, є для нас тим провідником, який прикладом свого життя допомагає нам прийти до спасіння. Він — друг Христовий, він — це чадо Господнє, яке виконувало всі Його заповіді, тому його тіла навіть не торкнулося тління.

Ми бачимо ті чудеса, які звершуються за молитвами преподобного, і кожен сам здатний побачити, як цей великий угодник Божий своїм клопотанням у Престолу Божого звершує всі ці дивні справи. Якщо преподобний Агапіт став другом Христовим, значить ми повинні якомога частіше прибігати до нього і просити його, щоб він молився за нас, і Господь посилав нам те, про що просимо.

Не будемо, дорогі браття і сестри, бездіяльними в нашій молитві, будемо намагатися якомога частіше приходити до преподобних отців наших Печерських, серед яких і святий Агапіт, щоб Господь за їх молитвами помилував нас, нашу країну, наш народ і всіх нас привів до тихої пристані Царства Небесного!»

Під час богослужіння були піднесені сугубі молитви за мир в Україні та за єдність Православної Церкви.

Після закінчення Літургії митрополит Павел подякував владикам та священикам, які співслужили, за молитви, привітав тезоіменитого владику Агапіта, а також насельників монастиря архімандрита Агапіта і ієродиякона Агапіта з днем небесного покровителя; причасників привітав з прийняттям Животворящих Христових Таїн, а також вручив ордени УПЦ присутнім на богослужінні медичним працівникам, що здійснюють свою професійну діяльність в місті Києві.

Намісник Лаври після урочистого богослужіння очолив хресний хід з мощами преподобного Агапіта до Ближніх печер. Біля входу в печери було звершено молебень, після якого всі були окроплені святою водою, а освяченому собору проспівано многоліття.

Також всім учасникам урочистостей була запропонована святкова трапеза.