Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРНІВЦІ. Активісти «ПЦУ» тиснуть на адвокатів УПЦ, а чиновники ігнорують звернення вірян — на Буковині триває напружена релігійна ситуація (+відео)

Михайло Павлюк досі не створив обіцяну комісію з розгляду примусових перереєстрацій парафій в «ПЦУ». Більше того, в.о. голови Чернівецької ОДА не відповідає на дзвінки у той час, як релігійна ситуація в регіоні тільки погіршується.

Секретар Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ архімандрит Никита (Сторожук) 28 травня 2019 року вимушений був записати офіційне відеозвернення до в.о. голови Чернівецької обласної держадміністрації Михайла Павлюка.

«Пан Михайло, на жаль, ви не відповідаєте на дзвінки і обіцяна вами публічно комісія з розгляду примусових перереєстрацій парафій канонічної церкви в ПЦУ не почала діяти», – зазначили в коментарі до відеозвернення на сторінці у фейсбук Чернівецько-Буковинської єпархії.

М. Павлюк дав обіцянку тисячам буковинцям, які 23 травня зібралися під стінами Чернівецької ОДА на молитовне стояння проти примусового переведення держслужбовцем храмів Української Православної Церкви в «ПЦУ», створити робочу групу з детального вивчення конфліктних ситуацій в регіоні.

«Нагадуємо вам, що до цього часу, а минуло вже кілька днів, не вийшло жодного розпорядження на рахунок створення комісії з врегулювання цих складних питань. Так що просимо Вас звернути на це увагу, і якомога швидше приступити до роботи», – закликав архімандрит Никита.

У прес-службі підкреслюють, що представники єпархії, юристи, старости, священики захоплених парафій та зареєстрованих парафій готові працювати над вирішенням релігійного конфлікту в регіоні.

Проте варто зазначити, що на діалог задля досягнення міжконфесійного миру не йдуть не тільки представники місцевої влади. Прихильники «ПЦУ» роблять усе можливе аби конфлікт загострити та досягнути свого у будь-який спосіб.

Так, 23 травня близько 50 «кліриків» і мирян ПЦУ пікетували офіс адвоката Петра Поляка, який представляв інтереси УПЦ в суді. Учасники пікету вимагали від юристів, щоб ті припинили «допомагати Московському Патріархату тримати парафії в московській неволі», повідомило місцеве ЗМІ.

«Ми знаємо, що ви допомагаєте Московському Патріархату відкривати кримінальні провадження проти патріотів, проти священиків, які побажали, щоб в їх селі перестав існувати Московський Патріархат, і, щоб вони всім світом перейшли до ПЦУ», – звинуватив «священнослужитель» нової церковної структури правозахисників.

Про методи, якими діють так звані «патріоти» свідчать не тільки численні фото- та відеоматеріали, на яких прибічники новоствореної структури, озброївшись ломом та болгаркою, намагаються ввірватися до храмів Божих, але й те, що суди вбачають в їхніх діях кримінал і задовольняють скарги священиків та вірян УПЦ. Відкрито кримінальне провадження й за фактом видачі главою Чернівецької ОДА сфальсифікованих розпоряджень про «переведення» громад у «ПЦУ».

Варто констатувати, що ситуація навколо буковинських парафій УПЦ абсолютно не покращилася після перемовин з в.о. голови ОДА. Так, вже наступного дня, 24 травня у буковинському селі Заволока агресивні молодики намагалися відібрати у законних парафіян церкву на користь «ПЦУ». Недільного дня, 26 травня, активісти «ПЦУ» зірвали ворота Свято-Успенського храму УПЦ в селі Васловівці та протягом цілого дня намагалися захопити храм, у якому віруючі вже 120 діб цілодобово звершують молитовне стояння. Ввечері православні буковинці записали відеозвернення до Президента України. Рейдерским захопленням в обох селах завадила поліція, яка пропонувала “активістам ПЦУ” усі спірні питання вирішувати у суді.

Тож у своєму зверненні до Михайла Павлюка секретар єпархії отець Никита (Сторожук) нагадав про його обіцянку та наголосив, що віруючі з 23 травня очікують створення комісії та початку її роботи.