Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Стояння у вірі — огляд ситуації з т. з. «переходами» за 9-10 березня (відео)

Цими вихідними у той час, як на Волині після судового рішення прихильники «ПЦУ» повернули ключі від захопленого храму, у с. Бережниця на Буковині зрізали замки прямо у Прощену неділю. У той час, як православні віряни у понад 12 тисячах храмах і монастирях Української Православної Церкви підносили свої молитви, в яких лунало прохання про мир і єдність Церкви та про благословіння Боже на плідний подвиг під час Великого посту, прихильники новоствореної структури всіляко намагалися їм завадити у цьому, влаштовуючи акти вандалізму в святинях та побиття духовенства і віруючих.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував огляд релігійної ситуації в різних регіонах України за 9 і 10 березня 2019 року, що стали останніми підготовчими днями до Святого Великого посту.

Чернівецько-Буковинська єпархія

У відповідь на фейкові заяви ЗМІ про т.з. «добровільний перехід», віряни громади на честь Вознесіння Господнього с. Рингач Чернівецько-Буковинської єпархії вчергове засвідчили свою вірність канонічній УПЦ, зафіксувавши все на відео.

«Для тих людей, хто не вірить в Бога, для тих людей, хто не вірить документам, не поважають ні закони релігійної громади, ні Закони Держави… А вірять YоuTube», — зауважили парафіни.

Як з’ясувалося, незважаючи на незаконнії дії активістів щодо «переведення» громади УПЦ, парафіяни ще 15 лютого, на території храму, провели парафіяльні збори, під час яких вирішили одноголосно — залишитися в юрисдикції Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

«…ще раз і ще раз, не для протоколу, який в нас підписаний, а для тих, хто вірить в YоuTube, прошу вас проголосувати, хто не змінив своєї думки, хто залишається вірним Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм. Хто — “за”? — Одноголосно», — відстоюють своє право вільно молитися у своєму ж храмі віряни.

У Прощену неділю, 10 березня, активісти, за участю поліції та місцевої влади, спилили замки у церкві на честь Архистатига Божого Михаїла, що у с.Бережниця, та рейдерськи захопили храм.

Нагадаємо, 7 березня тривало 19-годинне стояння за Православну віру у с.Бережниця, у результаті якого була досягнута спільна домовленість між релігійною громадою УПЦ, головою села Банилів Соломко Василем Дмитровичем та громадою, яка хоче перейти в іншу конфесію.

Сторони домовилися, що в неділю Літургію звершуватиме о. Костянтин і здійснюватиме всі Богослужіння до тих пір, поки не буде судом прийняте інше рішення. Активно сприяв цій миротворчій ініціативі голова села. Після прийняття цих домовленостей, о пів на третю ночі, всі розійшлися по домівках.

Однак прямо у Прощену неділю прихильники «ПЦУ» «передумали», серед них був і сільський голова, не дозволили священику і його законній громаді провести релігійний обряд (179 та 180 статті Кримінального Кодексу).

Було викликано поліцію задля забезпечення правопорядку. Натомість, під наглядом поліції та сільського голови, ініціативна група незаконно заволоділа храмом на честь Архистатига Божого Михаїла у с. Бережниця.

Більше того, вже 8 березня сільський голова Банилова спровокував своми діями бійку. В.Д. Соломко, превселюдно заявив перед релігійною громадою храму та віруючими, які приїхали на підтримку: «Буде тільки “Православна церква України (ПЦУ)” у цьому селі. Забирайтеся звідси».

Також чиновник став штовхати парафіян Української Православної Церкви разом з тими молодиками, котрих привіз із собою.

«Якщо зранку активність біля храму на честь Архистратига Божого Михаїла с.Бережниця, ще була схожа на спонтанне, можливо випадкове зібрання сотні людей, давайте в це повіремо. То після того, як на храмі активісти ПЦУ встановили прожектори, привезли міцних хлопців одягнених у спортивну форму на шкільному автобусі, а поліція нічого не робить, щоби забеспечити безпеку релігійної громади… Ми можемо припустити, що це не випадковість, а злочинно спланована провокація», — зазначили в єпархії.

1-й день читання Великого Покаянного канону прп. Андрія Критського звершили біля хреста з коленоприклонною молитвою “Помилуй мене, Боже, помилуй мене”.