Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Активісти і чиновники самочинно замінили замки на церкві УПЦ в с. Малі Дорогостаї

На Рівненщині в селі Малі Дорогостаї Млинівського району громаду УПЦ, без її відома і згоди, перевели до «ПЦУ», а в селі Копиткові Здолбунівського району прихильники «ПЦУ» таємно замінили замки на дверях храму УПЦ і ключі віддали голові районної адміністрації. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Рівненської єпархії.

 Про те, що змінено замки на церкві, помітив настоятель храму УПЦ с. Копиткові Здолбунівського району протоієрей Олександр Данилюк, коли прийшов у суботу, 9 лютого, підготувати храм до недільного богослужіння.

«Я відразу зателефонував старості Віктору Кравчуку і запитав, хто це зробив і де ключі, – прокоментував ситуацію о. Олександр, котрий вже 29 років несе послух настоятеля цієї церкви. – На що отримав відповідь, що ключі в Сергія Кондрачука, голови Здолбунівської РДА».

Після розмови зі старостою священик одразу викликав поліцію, аби ті зафіксували злочин. Правоохоронці опечатали храм.

Варто зауважити, що днями раніше священики та віруючі Здолбунівщини здійснили молитовне стояння біля стін РДА, аби звернути увагу влади на утиски віручих УПЦ та передати звернення щодо цього. Однак голова Здолбунівської районної адміністрації С. Кондрачук, в якого нині й опинилися незаконно ключі від храму релігійної громади с. Копиткові, привселюдно образив духовенство та вірян УПЦ.

Храм УПЦ у с. Малі Дорогостаї на Рівненщині

Незаконні дії збоку прихильників «ПЦУ» та за підтримки влади відбулися і в с. Малі Дорогостаї Млинівського району. Зокрема під час зборів територіальної громади було прийнято незаконне рішення перевести Свято-Покровський храм УПЦ до «ПЦУ», не повідомивши про це ні настоятеля, ні постійних парафіян, передає СПЖ.

«Будь-яких оголошень про збори в клубі с. Малі Дорогостаї не було, тому роблю висновок, що все спеціально проводили таємно. У селі діє Свято-Покровська церква, настоятеля якої до відома не поставили. Два тижні тому в церкві відбулося парафіяльні збори, протокол якого ми давно вже віддали в управління Рівненської єпархії УПЦ, відповідно до нього релігійна громада вирішила залишитися в лоні УПЦ», — розповів благочинний Млинівського благочиння протоієрей Василій Іванейко.

Також отець-благочинний додав, що під час зборів зібралися переважно люди, які вже 2-5 років взагалі не відвідували храм Божий.

Водночас на сайті округу повідомляється, що 9 лютого в сільському будинку культури відбулися збори громади села, на яких проголосували за т. зв. «перехід». Та чомусь серед тих, хто саме приймав таке рішення, був «благочинний» Київського патріархату Володимир Левандовський, а не настоятель і віряни релігійної громади УПЦ.

Разом із тим, як написало видання «UA: Рівне», настоятель о. Олександр Ящук подав в.о. старости Роману Зіню звернення, в якому описав, що рішення зборів територіальної громади не є дійсними, тому що такі «збори неправомочні приймати рішення щодо зміни конфесійної приналежністі та є самовправними».

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що на Рівненщині голів сільських територіальних громад примушують переводити парафії в церковний розкол — зокрема роздають головам сільрад уже готові зразки для заяв про переходи в розкольницьку «ПЦУ».

Крім того, чиниться тиск на священиків збоку СБУ. Священнослужителям Рівненщини знову, як і в грудні минулого року, вручають повістки з вимогою з’явитися до заступника начальника слідвідділу управління СБУ в Рівненській області Б. Туза на допити.