Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. До храму повернулась втрачена у роки гонінь ікона


У день Післясвята Успіння Пресвятої Богородиці та свято Пересення з Едеси до Константинополя Нерукотворного Образа (Убруса) Господа Іісуса Христа (944) у Криворізькому Свято-Миколаївському храмі, що знаходиться у Центрально-Міському районі міста, сталася визначна подія. Цього дня до святого храму повернулась старовинна святиня, що була втрачена в радянські часи.

Відомо, що перший храм на території Кривого Рогу був присвячений святителю Миколаю, архієпископу Мир Лікійських, чудотворцю. Цей старовинний храм був зруйнований у 1934 році. Працівники Криворіжсталі та студенти Криворізького Гірничорудного інституту розібрали тоді святиню буквально по цеглинці. Не менш трагічною була і доля ікон, що знаходились у храмі. За однією з версій, співробітники НКВД скинули їх в одну з старих шахт Кривого Рогу.

Але в день пам’яті Перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного Образу (Убруса) Господа Іісуса Христа до Свято-Миколаївського храму, що знаходиться неподалік від місця, де до знищення розташовувався перший Криворізький храм, повернулась одна з втрачених у 1934 році ікон – образ Хрещення Господнього, з іконостасу зруйнованої церкви. Ця святиня була чудом врятована від знищення стараннями однієї благочестивої прихожанки зруйнованого Свято-Миколаївського храму.

У день свята Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем очолив урочисте богослужіння у Криворізькому храмі на честь небесного заступника нашого міста – святителя Миколая Чудотворця.

За Божественною Літургією святителя Іоанна Златоуста правлячому Архієрею співслужили: благочинний Криворізького Центрального Міського благочиння протоієрей Анатолій Риженко, настоятель Свято-Миколаївського храму протоієрей Димитрій Салатюк та собор священнослужителів з числа кліру Криворізької єпархії.

На Малому Вході Митрополит Єфрем, з благословіння Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, нагородив настоятеля храму Святителя Миколая міста Кривого Рогу протоієрея Димитрія Салатюка ювілейною медаллю РПЦ святителя та чудотворця Тихона, Патріарха Московського і всієї Русі, чудотворця, з нагоди 100-річчя відновлення патріаршества в Руській Православній Церкві.

За богослужінням були виголошені особливі прохання про припинення кровопролиття на українській землі, після чого Криворізький архіпастир підніс умиленну молитву про відновлення миру в Україні.

По закінченні Божественної Літургії Митрополит Єфрем у співслужінні духовенства звершив святковий молебень.

По завершенні молебню, Владика звернувся до парафіян зі словом архіпастирського повчання.

Насамкінець, усі присутні в храмі богомольці молитовно приклалися до копії Убрусу Господнього та віднайденої святині Криворіжжя – іконі Хрещення Господнього.