Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. У Жовкві вшанували жертв Другої світової війни та більшовицьких репресій

26 червня, у м.Жовква біля памятника жертв більшовицько-сталінських репресій відбулося поминальне Віче, на якому священики міста відправили Панахиду, вшанувавши всіх жертв війни. Участь у заходах взяв також настоятель храму святих апостолів Петра і Павла архімандрит Маркіян (Каюмов).

Віче розпочала начальник відділу культури і туризму Жовківської РДА Галина Фесюк, зазначивши, що з памяті людства не можна стерти сталінсько-більшовицькі репресії, бо память — вічна, але страшним спогадом, незагоєною раною, що донині кровоточить у серці нашого народу є геноцид сталінського та радянського режимів, а також жахливі лихоліття Другої світової війни, які стали великим випробуванням, котрі могла винести тільки сильна нація.

У жовківській в’язниці, радянські війська тікаючи від німців, у нелюдський спосіб помордували усіх арештантів, які там знаходились. Понад три десятки помордованих жовківчан були знайдені своїми родичами у ямі на подвір’ї катівні. Тому традиційно в Жовкві поминальні заходи відбуваються біля пам’ятника жертвам, які захоронені 26 червня 1941 року у могилі, що перед замком міста.

Із словом памяті до присутніх звернулася перший заступник голови Жовківської райдержадміністрції Любов Дунець, родичі якої були вислані у Сибір.

На завершення заходу Галина Фесюк прочитала авторський вірш «Жертвам Сталінських репресій — дзвонять дзвони, дзвонять» , а чоловічий квартет «Срібні дзвони» виконав патріотичні пісні.