Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Антоній: Бійтеся відпасти від Церкви, яка є Стовпом і Утвердженням Істини


Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній дав відповіді на актуальні питання щодо останніх церковних ініціатив влади.

«Будьте спокійні, ми завжди залишатимемося Церквою!», — про це владика сказав у своєму архіпастирському слові, виголошеному 29 квітня 2018 року в Академічному храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«У наші дні мільйони віруючих, вірних чад Української Православної Церкви, мимоволі задають собі питання “Чому в наші дні, у XXI ст., у нашій державі, яка декларує демократичний розвиток, допускається відверте знищення Конституційного принципу — невтручання держави у церковні справи? При чому відносно Православної Церкви, яка є державотворчою, яка народила і виплекала українську душу, українську культуру, Церкви, яка завжди переживала, розділяла, розділяє і буде розділяти не тільки радість, а й біди свого народу? Чому справи українського Православ’я вирішують депутати, які здебільшого не тільки не православні, а навіть і не християни? Чому з вуст Глави нашої Держави, який також вважає себе членом канонічної Церкви, звучать неправдиві звинувачення відносно того, що наша Церква не відспівує воїнів? Ми зажди говоримо “а де докази?”. Жодного доказу немає, тому що немає предмету обговорення, немає жодного випадку, аби хтось із наших священиків не відспівав воїна, який загинув на полі бою (не самовбивць, не тих, хто загинули через самостріли, а воїнів, які загинули, виконуючи накази своїх командирів). Чому це все підсумовується і розглядається на Синоді Константинопольської Церкви, через яку Господь послав в нашу Вітчизну світло Божественної Істини? Церква, яка, як мати (як вони себе називають), яка народила нашу Церкву, мала б відчувати біль і страждання дочки. А не навпаки — узаконювати гріх розколу, і таким чином ще більше розривати Тіло українського православного суспільства?”».

Високопреосвященніший владика закликав на усі ці питання відповісти з «внутрішнім спокоєм і молитвою».