Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Розпочала роботу Міжнародна конференція, присвячена 100-річчю мученицької смерті священномученика Володимира

Захід зібрав більше 40 богословів та істориків з різних країн світу, які ставлять за мету осмислення сповідницького шляху Православної Церкви в роки богоборчих гонінь.

7 лютого 2018 року, за благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, розпочала роботу Міжнародна наукова конференція «Київський митрополит сщмч. Володимир (Богоявленський) і початок гонінь на Православну Церкву в ХХ столітті».
Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.  

Науковий форум розпочався з урочистого богослужіння у Трапезному храмі прпп. Антонія і Феодосія Печерських з нагоди дня пам’яті сщмч. Володимира (Богоявленського; †07.02.1918), митрополита Київського і Галицького. Божественну літургію очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій. Після богослужіння в палаті Трапезного храму до уваги учасників конференції була запропонована фотовиставка, присвячена пам’яті сщмч. Володимира (Богоявленського). 

Пленарне засідання розпочалось о 15:00 у конференц-залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

З вступним словом до учасників конференції звернувся голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент. Високопреосвященніший владика окреслив основні напрямки роботи форуму та назвав кількість і географію учасників.

 У форумі беруть участь більше 40 вчених із одинадцяти країн світу. З доповідями виступлять богослови та історики з України, Білорусії, Польщі, Росії, Молдови, Румунії, Чехії, Сербії, Франції, Великобританії та США. Робота конференції, крім пленарного засідання, буде відбуватись у трьох секціях: 1)Мученицький подвиг митр. Володимира (Богоявленського) та початок гонінь на Церкву; 2)Репресивна політика радянської влади щодо релігії та Церкви; 3)Новомученики і сповідники ХХ століття: подвиг, спадщина, пам’ять. 

“Ми зібрались сьогодні тут, щоб вшанувати пам’ять священномученика Володимира, якому Бог судив особливе місце у долі нашої Церкви і держави”, - зазначив архієпископ Климент та попросив Блаженнішого Митрополита Онуфрія благословити початок заходу.

Предстоятель привітав учасниківз відкриттям конференції та прикликав на їхні труди Боже благословення. “Новомученики і Сповідники своїм подвигом затвердили віру. Їхнє стояння у вірі навіть до смерті не дозволило «воротам пекла» здолати Церкву Христову. Усвідомлення цього зобов’язує всіх нас пам’ятати, шанувати і зберігати передану ними нам Святу Православну Віру”, – наголосив Блаженніший Архіпастир.

Наступним з вітальним словом до учасників конференції звернувся митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел. Архієпископ Климент подякував наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври за вітання, а також за особистий вклад в організацію форуму.

Також були зачитані вітальні слова Блаженнішого Тихона, Архієпископа Вашингтонського, Митрополита всієї Америки і Канади, Предстоятеля Православної Церкви в Америці, та Високопреосвященного Іларіона, Митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського, Першоієрарха РПЦЗ. Наступним виступив голова Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ митрополит Полтавський і Миргородський Филип.

 Ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр наголосив, що ім’я священномученика Володимира особливе для Київських духовних шкіл, так як він випускник Київської Духовної Академії. Преосвященний владика побажав учасникам конференції “стати ніби свідками тих сумних подій – в першу чергу для того, щоб зробити правильні висновки”.

Також були озвучені вітальні слова учасникам форуму від в. о. генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олександра Рудника та генерального директора Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Богдана Біляшівського.

Сергій Шумило, директор Міжнародного інституту афонської спадщини, у своєму вітальному слові окреслив мету наукового форуму: “Наша земля має багато мучеників, пам’ять яких необхідно відродити і вшанувати, оскільки на їх крові стоїть Церква Христова”.

 На завершення першої частини пленарного засідання митрополит Павел виголосив доповідь на тему: “Життя священномученика Володимира (Богоявленського) як приклад самовідданого служіння Церкві і подвигу мучеництва”.

Нагадаємо, конференція продовжить роботу 8 лютого. З програмою форуму можна ознайомитись ТУТ