Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СОФІЯ. Митрополит Симеон відвідав найдревніший у Болгарії Рильський монастир


23 жовтня митрополит Вінницький і Барський Симеон разом із супроводжуючими його кліриками Вінницької єпархії відвідав найбільшу і найдавнішу чернечу обитель Болгарії – монастир преподобного Іоанна Рильського. Монастир розташований на заході Болгарії, в 117 км від Софії, в долині річки Рильська в гірському масиві Рила.
Засновником монастиря вважається преподобний Іоанн Рильський. На початку X століття він жив тут в печері. До нього за духовними порадами приходили люди, деякі з них ставали учнями святого і залишалися жити в горах. Так виник монастир, який незабаром після кончини святого став називатися на його честь.

Митрополит Симеон з паломниками заспівали величання преподобному Іоанну і приложилися до його мощей, які знаходяться у кафоліконі (головному храмі обителі).

В цьому ж храмі поховане серце болгарського царя Бориса ІІІ. Після своєї смерті у 49-річному віці цар Борис був похований в улюбленому ним Рильському монастирі. Комуністи, що прийшли до влади у Болгарії після Другої світової війни, вивезли тіло царя і, швидше за все, знищили. У 1990 році серце царя Бориса III було знайдено і повернуто в Рильський монастир, де і покоїться донині. Митрополит Симеон з супутниками проспівали царю Борису «Вічну пам’ять».

Сучасний комплекс монастиря має форму неправильного чотирикутника і займає територію в 8800 квадратних метрів, центром її є внутрішній двір, де розташовані вежа і головна церква

Монах Макарій (Чакаров), котрий проводив для вінничан екскурсію по обителі, розповів, що Болгарські царі і землевласники жертвували кошти на розвиток монастиря. Після великого землетрусу в XIV столітті місцевий правитель Стефан Драговол (Хреля Охмучевіч) відновив зруйновані об’єкти і спорудив кілька кам’яних веж, одна з яких збереглася до наших днів ( «вежа Драговола»).

В середині XV століття Рильський монастир був пограбований турецькими військами. У його відновленні зіграли велику роль брати Давид, Теофан і Іоасаф, які отримали у турецького султана охоронну грамоту для монастиря і домовилися про взаємодопомогу зі Свято-Пантелеймонівським монастирем Афонської гори. Кошти на відновлення Рильської обителі виділяли також російські царі і митрополити.

В середині XIX обитель постраждала від сильної пожежі. Гроші на віднов-лення збирала вся країна. На місці згорілої церкви XIV століття був побудований великий п’ятиглавий собор.

Монах Макарій провів митрополита Симеона та його супутників до монас-тирського музею. Цей музей має в своєму зібранні 35 тисяч експонатів. Це і багата колекція ікон, і твори прикладного мистецтва, релігійні та етнографічні предмети.

Серед інших експонатів увагу на себе звертає «Хрест Рафаїла» — унікальний зразок різьби по дереву, на якому зображені 104 релігійні сцени і 650 мініатюрних фігур. Ченцеві Рафаїлу створення цього шедевра (закінчений в 1802 р) коштувало 12 років життя і зору.

Є у музеї й перший у Болгарії глобус, виготовлений у ХІХ сторіччі монахом монастиря.

Після відвідання музею, гості були запрошені на прийом до намісника обителі єпископа Євлогія. Митрополит Симеон розповів владиці-наміснику про свою єпархію та про церковне життя в Україні. У свою чергу єпископ Євлогій розповів владиці Симеону і його супутникам про життя обителі. Архієреї обмінялися пам’ятними подарунками. Митрополит Симеон попросив єпископа Євлогія і братію монастиря про молитву за мир в Україні і за Українську Православну Церкву.

Оглянувши Рильський монастир та помолившись перед його святинями, митрополит Симеон з кліриками своєї єпархії, котрі супроводжують його у паломницькій поїздці, повернулися до Софії.

Прес-служба Вінницької єпархії