Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. У Барському монастирі урочисто відзначили 130-річчя встановлення свята на честь Барської ікони Божої Матері

1 жовтня, в неділю, у Барському жіночому монастирі відбулася урочиста Божественна літургія, яку звершив митрополит Вінницький і Барський Симеон у співслужінні благо-чинних Вінницької єпархії, духовенства Барського і Браїлівського монастирів, священиків з Барського благочиння та гостей з інших єпархій. У храмі молилися численні паломники та гості монастиря, серед яких керівники Барського району та м. Бар.

Богослужіння було присвячено 130-річчю встановлення свята на честь Барської ікони Пресвятої Богородиці. Згідно історичних відомостей, у 1887 році у Барському монастирі відбулися урочистості з нагоди 50-річчя повернення цієї обителі у Православ’я. Святку-вання відбулося 1 жовтня, яке стало особливим днем шанування Барської чудотворної ікони Божої Матері.

Барська ікона була відом випадками чудесних зцілень ще з XVII століття. Серед багатьох згадують зокрема зцілення онуки барського священика від важкої нервової хвороби, яке відбулося після молитви перед Барською іконою у 1885 році. Монастирській літопис збе-ріг й інший випадок, який стався з п’ятнадцятирічним сином селянина, який також страж-дав серйозним нервовим розладом і був зцілений після молитви до Божої Матері.

Про ці чудеса згадували в цей день у Барській обителі. Митрополит Симеон у своєму ар-хіпастирському повчанні закликав звертатися до Божої Матері, яка є Заступницею усього світу, з молитвою про мир в Україні, про захист і благословення Подільського краю, в якому Пресвята Богородиця благоволила явити Свій чудотворний Барський образ.

По завершенню Літургії була звершена Хресна хода навколо головного храму обителі і звершений молебень до Божої Матері. Разом з духовенством, сестрами монастиря та усім народом митрополит Симеон проспівав молитву до Пресвятої Богородиці «Царице моя Преблагая» і привітав усіх зі святом. Особливо тепло і щиро Владика привітав зі святом сестер обителі та ігуменю Антонію, котрі разом із громадою Бару та благодійниками до-кладають зусиль для відродження і розбудови Барської чернечої обителі.
Божественна літургія цього дня відбувалася у нижньому Свято-Іллінському храмі монастирського собору. По завершенню богослужіння митрополит Симеон у супроводі ігумені Антонії, духовенства, голів Барської районної адміністрації та районної ради, міського голови м. Бару, селищного голови с. Гайове та благодійників обителі ознайомився з тим, як проходять оздоблювальні роботи у верхньому головному храмі собору, який присвяченій Барській іконі Пресвятої Богородиці.

Прес-служба Вінницької єпархії