Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

УЖГОРОД. До єпархії прибула чудотворна ікона Божої Матері «Страсна» з Вінниччини

19 вересня, з благословення керуючого Мукачівською єпархією архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора, у місті Ужгороді в храмі на честь собору Карпатських святих (район Підлипники), відбулася зустріч чудотворної ікони Божої Матері «Страсна», яка є святинею храму села Отченашівка, що на Вінниччині.

Ще 1903 року ікона була спеціально написаною на Святій Горі Афон для віруючого народу села Отченашівки.

Участь у зустрічі святині на чолі з керуючим єпархією взяли священнослужителі єпархії, зокрема Ужгородського міського благочиння. А також представники влади, зокрема міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Зустрівши ікону, архієрей із духовенством і народом звершили молебень і моління до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом “Страсна”.

Після цього владика Феодор звернувся до присутніх з архіпастирським словом.

– Нині в Богоспасаємий град Ужгород завітала ікона Божої Матері, йменуєма «Страсна». Зображення лику Божої Матері на цій іконі є незмінно з умиленням і чітко вираженим материнським ходатайством за весь рід людський. Кожний із нас підходячи до цієї чудотворної ікони, проситиме від Богородиці те, що має в своєму серці – адже кожний із нас має свої питання, душевні переживання й проблеми. Однак, не забуваймо, що перед тим як сказати «Подай, Господи» чи щось просити собі у Матері Божої, ми маємо поблагодарити за всі ті благодіяння, якими сповна наділені! Просимо і благаємо Царицю Небесну про мир в нашій Українській державі, щоб Господь Її ж пречистими молитвами благословив мирними небом і землею Схід рідної України, – серед іншого зазначив владика.

Далі усі присутні, під спів богородичних пісень, з великим благоговінням вклонялися до чудотворного образу Божої Матері.

Нагадаємо, ікона перебуватиме в храмі на честь собору Карпатських святих, що по вулиці Ротмана, 22, до наступного вівторка, 26 вересня, включно. Приложитися до святині можна щоденно з 8 ранку до 19-ої години вечора. За цей період перед шанованою іконою священнослужителі єпархії правитимуть молебні з акафістами (контактний телефон: 066-857-83-34, настоятель храму, протоієрей Петро ГРИГА).

Історія ікони Божої Матері «Страсна» с. Отченашівка: Ікона Божої Матері «Страсна» написана по проханню дружини відомого дворянина П.М. Балашева для храму села Отченашівка, що на Вінниччині на Святій Горі Афон у Свято-Пантелеімоновському монастирі. На зворотній стороні ікони є титульний напис, який свідчить, що ікона написана в 1903 році спеціально для села Отченашівки, в сільський храм, для віруючого народу: «Икона сия писана и освящена на святой горе Афонской в русском святого Великомученика и Целителя Пантелеймона монастыре от коего и послана для церкви села Отченашовка в благословение Христолюбивым жителям в благодатную помощь, покров и заступление всем с верою и любовию прибегающим к Всеблагой Владычице мира и умильно молящимся к Ней пред пречистым Ея образом».