Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Митрополит Єфрем взяв участь в урочистому покладанні квітів до пам’ятника Олександру Полю

1 вересня, митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем взяв участь у покладанні квітів до пам’ятника Олександру Миколайовичу Полю, що на проспекті Поштовому в Центрально-Міському районі Кривого Рогу.
В урочистій церемонії з нагоди 185-ї річниці від дня народження видатного громадського діяча, археолога і підприємця також взяли участь: Криворізький міський голова – Вілкул Юрій Григорович, народні депутати Павлов Костянтин Юрійович та Усов Костянтин Глібович, секретар міської ради-Маляренко Сергій Васильович, заступники міського голови, голови районних в Кривому Розі рад, директора гірничорудних підприємств і інтелігенція міста.

Олександр Миколайович Поль (1832 – 1890) – титулярний радник, археолог, письменник, громадський діяч, підприємець. 15 років присвятив вивченню залізних руд Кривого Рогу і доведення їхнього промислового значення.

Починаючи з 1866 року, Олександр Поль проводив детальне геологічне і геогностичне дослідження корисних копалин Криворізького регіону.Він самостійно проводив археологічні розкопки, колекціонував старожитності, створивши одну з найбільших приватних колекцій. Брав участь у роботі археологічних з’їздів в Петербурзі (1872 р.) та Одесі (1884 р.). У 1887 р. на базі своєї колекції створив приватний археологічний музей у Катеринославі.

Завдяки старанням О. Поля здійснилося будівництво залізної дороги через Катеринослав, яка зв’язала Кривий Ріг і вугільний Донбас, відразу ліквідувала відірваність краю від світу і заклала основи розвитку регіону.

Для увічнення пам’яті Олександра Поля в 1996 році в Кривому Розі було встановлено пам’ятник-бюст на його честь на перетині вулиці О. Поля і проспекту Поштового (колишньої вулиці Жовтневої та проспекту Карла Маркса).