Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРОПИВНИЦЬКИЙ. Хресна хода навколо міста в День заснування Фортеці Святої Єлисавети


Вже майже два десятиліття православні віруючі відзначають 1 липня, як фактичний День народження нашого міста. В цей день після богослужінь віряни міських храмів збираються для того, щоб з молитвами за мир, врожай, благоустрій, а також злагоду на нашій землі об´їхати місто святої Єлисавети. Саме 1 липня по новому стилю (18 червня по ст.ст.) 1754 року, в день святкування ікони Пресвятої Богородиці «Боголюбська», після урочистого молебню почалося будівництво фортеці на честь святої праведної Єлисавети — матері Іоанна Хрестителя, яка з плином часу перетворилася у місто Єлисаветград. Святкуючи цю дату в наш час, незалежно відвіку і роду занять, віруючі серця об´єднує любов до Господа Бога і Його святих.
Цього року в Хресній ході, з благословення архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа , разом з священнослужителями взяли участь близько 200 віруючих людей, котрі пронесли з собою ікони і святині, серед яких мощовики з частками мощів святих угодників Божих, із декількох міських храмів. Проїхавши кільцевою дорогою навколо обласного центру і здійснивши зупинки біля поклінних хрестів для богослужіння, православні віряни помолились на молебні біля пам´ятного хреста на місці першого Свято-Троїцького храму, що розташовувався на території фортеці св. Єлисавети. А кінцевою зупинкою молільників став Сквер святої Єлисавети біля Лікарні Святого Луки. На завершення всі отримали Боже благословення, приклавшись до святинь, а також були окроплені Святою водою.
Духовенство і віряни, які брали участь у Хресній ході, висловлюють щиру подяку керівництву підприємства «Кіровоградграніт» за надані автобуси для молитовного святкування Дня народження міста святої Єлисавети.