Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. День пам’яті святителя Афанасія, патріарха Цареградського відзначили у єпархії


15 травня, у день пам’яті святителя Афанасія, патріарха Цареградського, Лубенського чудотворця, митрополит Полтавський і Миргородський Филип звершив Божественну літургію в Спасо-Преображенському Мгарському чоловічому монастирі.
Владиці співслужили Преосвященніший єпископ Золотоношський Іоанн, Преосвященніший єпископ Новосанжарский Веніамін, а також духовенство обителі та єпархії.
На Малому вході клірики монастиря та священнослужителі Полтавської єпархії були нагороджені церковними нагородами.
Наприкінці богослужіння відбувся хресний хід, після якого митрополит Филип окропив віруючих святою водою та підніс молитву святителю Афанасію.
На завершення митрополит Филип привітав архієреїв, братію та парафіян обителі зі святом і благословив усіх.
На початку 1654 року, на шляху з Москви у Константинополь, у Мгарському монастирі зупинився Константинопольський патріарх Афанасій III (Пателарій). Тут же він з волі Божої упокоївся, залишивши заповіт поховати себе в цьому монастирі. У 1662 році святитель Афанасій був прославлений у лиці святих, а тіло його було віднайдене нетлінним. До 1936 року мощі святителя перебували в Мгарському Спасо-Преображенському монастирі. Нині вони покояться в Кафедральному Благовіщенському соборі м Харкова.