Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Київський патріархат вкотре програв суд по храму села Птича


10 травня Рівненський окружний адміністративний суд залишив церкву села Птича Дубенського району у власності релігійної громади УПЦ. Суд відмовив у задоволенні позову Дубовській Аліні Вікторівні – представниці місцевої громади Київського патріархату, яка у приватному порядку вимагала скасувати розпорядження Рівненської ОДА № 173 від 1991 року. Цим документом церква була повернута у власність релігійної громади УПЦ.

До суду пані Дубовська звернулась ще у вересні минулого року, після того, як прибічники КП пройшли усі судові інстанції в Україні з нульовими результатами. Тобто жоден суд не дав розкольникам бодай надії, що церква у селі Птича може належати їм.

«Найцікавішим у цій ситуації є те, що позивачка хотіла домогтися скасувати рішення, на момент видачі якого їй було лише півтора року від народження, – коментує правозахисниця Рівненської єпархії УПЦ Катерина Іванюк. – Власне, правомірність розпорядження ОДА від 25.09.1991 року вже встановлювалася Вищим господарським судом України 26 січня 2016 року. Чому її адвокат не звернула на це уваги, залишається загадкою. Можливо, це сталося через некомпетентність останньої».

Слухань по даній справі за останніх півроку було кілька, на кожне філаретівці приходили у кількості 30-40 людей. Цього разу, аби підтримати свою громаду, до зали судових засідань долучився і їх настоятель Ігор Загребельний та Птицький сільський голова, який активно коментував позицію УПЦ КП.

Саме засідання тривало приблизно півтори години. Після повернення суду із нарадчої кімнати було проголошено вступну та резолютивну частину постанови, згідно якої в задоволенні позову Дубовської А.В. відмовлено в повному обсязі.

«Як правозахисник релігійної громади УПЦ с. Птича, я звернула увагу суду на безпідставність доводів Дубовської А.В. про те, що їй, начебто, стало відомо про прийняття спірного розпорядження лише у 2016 році, оскільки з 1991 року користування культовою спорудою та її утримання здійснювала релігійна громада УПЦ с. Птича, і про це знали всі мешканці села Птича, у тому числі і позивачка, – розповідає Катерина Іванюк. – Крім того, позивачка не є суб’єктом публічно-правових відносин, на якого поширюється дія оскаржуваного акта індивідуальної дії, і не довела в суді будь-яких порушень її прав та інтересів у цих правовідносинах, що є прямою підставою для відмови у задоволенні позовних вимог».

Після чергової поразки прибічники Київського патріархату виходили із зали суду з нецензурною лайкою та погрозами у бік Катерини Іванюк і усієї судової системи України. Вони щедро наділили правозахисницю «компліментами» на кшталт: «я твоє фото буду показувати всім юристам, аби бачили твоє обличчя, яка ти гнида» або «такі, як ти, продають країну».

Наступне судове слухання у справі Птицької церкви має відбутися у місті Дубно вже за тиждень. Філаретівці обіцяли чатувати під стінами судової установи ще у більшому складі та у «повній бойовій готовності», як вони зауважили наостанок. Тож віряни УПЦ села Птича просять усіх небайдужих помолитись за мирне та спокійне вирішення даного питання.