Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Відійшов до Господа клірик єпархії протоієрей Віктор Зайченко


12 травня, на 53-му році життя, після тяжкої хвороби відійшов у вічність клірик Криворізької єпархії, настоятель храму «Воскресіння словуще» міста Марганця протоієрей Віктор Зайченко.

Віктор Васильович Зайченко народився 21 жовтня 1964 року у місті Марганці. Навчався у Марганецькій середній школі № 2 та гірничому технікумі, після закінчення якого у 1984 році працював на шахті Марганецького ГЗК.

Молодий чоловік відізвався на Господнє покликання служити у Вівтаря Божого у 1991 році. Тоді 14 січня єпископом Дніпропетровським і Запорізьким Глібом Віктора Зайченка було висвячено у сан Диякона, а 12 лютого того ж року цим же Преосвященним – у сан ієрея.

Разом з матушкою Людмилою отець Віктор виховав трьох синів.

Молодий священик почав своє пастирське служіння настоятелем Хрестовоздвиженського храму м. Нікополя, згодом настоятелем Спасо-Преображенського храму смт Червоногригорівка Нікопольського району.

З 1994 по 2001 роки ієрей Віктор служив кліриком та настоятелем Свято-Духовського храму міста Марганця, при цьому заочно навчався у Одеській духовній семінарії, яку закінчив у 1999 році. У 2001-2003 роках ніс пастирський послух у храмі архістратига Михаїла с. Іллінка та храмі святого великомученика Димитрія Солунського с. Новокиївка Томаківського району.

З вересня 2003 року і до останнього дня впродовж 14 років священик Віктор Зайченко служив настоятелем храму «Воскресіння словуще» міста Марганця. Вдячні прихожани згадують, як після кожного богослужіння отець Віктор щиро дякував хористам за спів, а усім прихожанам – за радість спільної молитви.

Щороку на початку осені, 26 вересня, в Криворізькій єпархії відбувається особливе богослужіння, у співах якого ллється Пасхальна радість. Саме в цей день Свята Церква згадує освячення храму Воскресіння Христового в Єрусалимі, свято це іменується «Воскресіння словуще», звучать Пасхальні виголошення «Христос Воскрес! – Воістину Воскрес» і богослужіння правиться Пасхальним чином. В цей день протоієрей Віктор Зайченко гостинно запрошував духовенство і мирян піднести свої молитви Богу у храмі «Воскресіння словуще».

Перші п’ять років парафіяни громади розміщувалися у пристосованому храмі при дитячому садку, згодом поруч виріс теплий хрестинний храм, у ньому і відбулася перша архієрейська Божественна літургія у 2009 році. 28 червня 2011 року архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем звершив закладку святих мощей в основу нового храму, і відтоді зусиллями настоятеля і прихожан виросли стіни нового величного цегляного храму.

У 2010 році отець Віктор виступив співзасновником громадської організації «Серце Марганця», метою якої стала турбота про підростаюче покоління, надання допомоги дітям, які опинилися у важких життєвих обставинах, обдарованим дітям та допомога духовній просвіті дітей.

З 2015 року протоієреєм Віктором Зайченком у Марганці окормлювалася ще одна церковна громада – на честь святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

За 26 років ієрейського служіння старанного і трудолюбивого священика було відзначено багатьма церковними нагородами, у 2012 році отець Віктор отримав палицю.

Управління Криворізької єпархії на чолі з митрополитом Криворізьким і Нікопольським Єфремом приносить щирі співчуття родині померлого священнослужителя, його вдові і дітям та молиться за спокій душі священика. Вічна пам’ять пастирю Христової Церкви!