Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Піст змінює Божественні суди зі строгих на милостиві

Під час своєї проповіді після читання четвертої частини Великого покаянного канонуБлаженніший Митрополит Онуфрій закликав усіх віруючих сумлінно нести свій подвиг посту й покаяння, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«По милості Божій ми, дорогі брати й сестри, досягли четверга першої седмиці Святого Великого посту. Кожен намагався постувати в міру своїх можливостей і сил. І ми просимо, щоб Господь сподобив нас належним чином завершити розпочатий подвиг», — сказав Предстоятель.

Він нагадав, що піст — це благодіяння для нас. «Піст нагадує людині про той спосіб життя, який вели наші предки в Раю, відновлює в ньому спотворений Божественний образ і допомагає стати богоподібним».

Блаженніший владика навів для віруючих зразок покаяння зі Священного Писання – приклад жителів Ніневії, які покаялись після слів пророка Іони й були помилувані.

«Піст змінює Божественні суди зі строгих на милостиві», — підкреслив Його Блаженство.

Він розповів, що у місті грішників багато днів усі жителі — від немовлят до дорослих — не вживали абсолютно нічого. «І був великий крик покаяння у тому місті, після якого Господь змінив свій гнів на милість і пощадив цих людей, заради великого їх покаяння».

Митрополит Онуфрій закликав кожного від усієї душі каятися у своїх гріхах, тоді Господь обов’язково помилує нас.

«Велике покаяння загороджує великі гріхи. Наскільки наші гріхи великі чи малі, знає тільки Господь і, в якійсь мірі, ми самі. Але кожен з нас повинен докласти максимальних зусиль для того, щоб покаятися у тих гріхах, які ми маємо», — зазначив він.

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браття і сестри, щоб час цього тілесного посту ми провели в тілесному утриманні, у молитві, в покаянні. Щоб ми сподобилися побачити славний день Світлого Воскресіння Господа Бога нашого Ісуса Христа», — побажав Предстоятель.