Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В галереї «Соборна» розпочалися «Дні української ікони»

5 березня, у Неділю торжества Православ’я, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в галереї «Соборна» святковим молебнем розпочалися «Дні української ікони».

Молебень звершив благочинний Печерського благочиння міста Києва протоієрей Володимир Косточка. Йому співслужили благочинний Андріє-Володимирського храма Кафедрального собору УПЦ протоієрей Павел Білий та духовенство благочиння.

Отець Володимир зазначив, що дана акція входить до низки заходів, присвячених святкуванню Неділі торжества Православ’я, що пройшли цього дня по всіх єпархіях УПЦ.

У відкритті заходу взяв участь дитячий хоровий колектив «Радуйся» під керівництвом Наталі Мілєшкіної.

Після закінчення молебного співу та проникливого виступу юних учасників хорового колективу розпочала свою роботу громадська платформа — «Українська ікона як надбання народу та держави», в рамках якої з тематичними доповідями виступили: іконописець, настоятель храму святителя Григорія Богослова протоієрей Сергій Головакін, начальник Науково-дослідного відділу вивчення мистецької спадщини Національного історико-культурного заповідника «Києво-Печерська Лавра» Аліна Кондратюк та старший науковий співробітник Національного історико-культурного заповідника «Києво-Печерська Лавра» Олена Лопухіна.

Підсумовуючи перший день роботи заходу та виступи спікерів громадської платформи, можна зазначити, що українська ікона сьогодні має велике значення у справі духовного єднання українського народу. Ікона, незважаючи на розмаїття її художньої мови і стилістичної образності, з давніх-давен об’єднувала націю. В Україні вона завжди була частиною складного і багатогранного процесу, що охоплював усі сфери культурного життя. Твори українського іконопису висвітлюють особливості християнства на нашій землі в різні історичні періоди й неповторне світобачення нашого народу. Різні за часом створення, сюжетами та стилістикою, українські ікони передають глибоку релігійність і відчуття прекрасного, що незмінно були притаманні нашому народові у різні періоди його історії.

Сьогодні інтерес до української ікони все більше посилюється. Та головне — вона традиційно продовжує займати центральне місце в літургічному просторі православного храму.

Особливий інтерес також викликала доповідь про творчість відомого українського живописця Івана Їжакевича.

«Дні української ікони» тривають. З 5 по 8 березня працюватиме виставка «Україна — дім Пресвятої Богородиці», на якій представлено копії 107 чудотворних та місцешанованих ікон Божої Матері з усієї України. Завершиться захід 8 березня майстер-класом для дітей «Майбутній іконописець».

Учасники майстер-класу зможуть дізнатися про те, як створюється ікона, як готуються фарби для її написання та отримати поради від майстра іконопису Юлани Чайковської. Також для них буде проведено екскурсію по експозиції ікон, представлених на виставці «Україна – дім Пресвятої Богородиці». Діти ознайомляться з історією та переказами, пов’язаними з понад 100 чудотворними іконами Божої Матері, які прославились своїми чудесами на території України.