Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Слухачі богословських курсів при Донецькому національному університеті разом з викладачами відвідали унікальний музей ікон

25 березня відбулася поїздка групи слухачів та викладачів богословських курсів при Донецькому національному університеті імені В. Стуса у м. Радомишль Житомирської області.
Метою поїздки було відвідання єдиного у світі музею української домашньої ікони «Душа України», що знаходиться у замку «Радомисль». Засновником музею, який також є найбільшим музеєм ікон у Східній Європі, є відома лікар та громадська діяч Ольга Богомолець. В експозиції представлені майже дві тисячі ікон, написаних майстрами з різних регіонів України.
Про особливості іконописного стилю кожного регіону та тонкощі процесу виготовлення ікони гостям з Вінниці розповідала досвідчена екскурсовод. Від неї довідались, що Радомисль свого часу належав Києво-Печерській Лаврі, і саме тут, починаючи з 1612 року, виготовлявся папір для лаврського книговидавництва.
Вінничани відвідали майстерню, у якій відтворено старовинну технологію виготовлення паперу та друку і взяли участь у майстер класі. На пам’ять у Вінницю привезли власноручно виготовлений папір з надрукованою на ньому молитвою «Отче наш».
Крім ікон у замку «Радомисль» можна ознайомитися з предметами українського побуту ХVI-XIX століть, що було гарним доповненням до основної екскурсії.
На зворотному шляху викладачі та слухачі богословських курсів завітали до Свято-Іоанно-Богословського чоловічого монастиря у с. Лемешівка Калинівського району. Тут усі мали можливість помолитися перед місцевими святинями: іконами Божої Матері «Скоропослушниця» та «Тиврівська», а також скуштувати монастирської трапези, якою пригощав настоятель обителі архімандрит Марк (Барановський).
Під час мандрівки у автобусі слухачі та педагоги не гаяли часу даремно. Протоієрей Володимир Пучков та протодиякон Владислав Демченко розповідали про релігійні традиції, говорили про православне виховання, педагогіку, відповідали на запитання. Отець Володимир поділився також інформацією щодо світських книг, які варто було б прочитати для кращого розуміння людської психології.
Підсумовуючи поїздку, можна стверджувати, що вона стала корисним і цікавим доповненням до навчального процесу для слухачів богословських курсів при ДонНУ.
Прес-служба Вінницької єпархії