Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХАРКІВ. В конференції на базі Педагогічного університету взяв участь викладач духовної семінарії


20-21 січня, з нагоди Дня Соборності України, на базі історичного факультету Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціально-політична активність молоді в умовах формування громадянського суспільства».

По благословенню митрополита Харківського і Богодухівського, викладач Харківської духовної семінарії протоієрей Сергій Скубченко прийняв участь в роботі організаційного комітету, і на пленарному засіданні виступив з доповіддю «Значення духовного виховання молоді у сучасному суспільстві».

Конференція відбулася за підтримки Міністерства освіти і науки України, Департаменту масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації, Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Харківського національного університету будівництва та архітектури, Окремого науково-освітнього центру Українського козацтва імені Г.С. Сковороди, Харківського науково-дослідного інституту козацтва, Академії військово-історичних наук і козацтва.

Робота конференції розпочалася пленарним засіданням, після чого розподілилася за чотирма секціями:
Секція 1. Державотворчі та цивілізаційні здобутки українського народу в світоглядних орієнтирах молоді.
Секція 2. Державна молодіжна політика як фактор суспільно-політичної активізації молоді в Україні.
Секція 3. Традиції козацтва в реалізації молодіжної політики.
Секція 4. Трансформація цінностей молоді в глобальному світі. Цінності та традиції молодіжних субкультур.

Лейтмотивом конференції була тема про створення серед сучасної молоді активних та потужних громадських організацій, які б стали спроможні на основі любові до батьківщини, сформувати фундаментальну, політичну, ідеологічну, культурну, та науково-освітню базу, яка б стала фундаментом на всеукраїнському просторі.

Важливою темою в цьому напрямку стало питання про необхідність запровадження в сферу освіти та виховання принципів козацької педагогії, а разом і з тим, принципів християнської моральності, тому що саме вони були головними чинниками Українського державотворення.
Важливою доповіддю для присутніх на конференції різних козацьких організацій стала промова голови Комітету у справах козацьких організацій Громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації, генерал-лейтенанта козацтва Рубана Валерія Володимировича, що до створення при облдержадміністраціях на державному рівні відповідних комітетів, а також про заснування в Україні окремого державного воєнізованого підрозділу реєстрового козацтва, за подобою до національної гвардії України. Як свідчить офіційна статистика, за роки проведення антитерористичної операції, участь у бойових діях прийняли понад сім тисяч козаків.

Виконуючи благословення правлячого Архієрея, митрополита Онуфрія, зі словами привітання до присутніх звернувся духівник Харківського національного педагогічного університету, протоієрей Сергій Скубченко, і від імені Високопреосвященнішого Владики, призвав благословення на діяльність конференції, а також, успішну реалізацію найкращих проектів.
У своєму зверненні до учасників конференції, отець Сергій розповів, про діяльність Харківської єпархії на соціальній ниві і особливо підкреслив про працю єпархіального духовенства, а також православних волонтерів у Воєнно-медичному клінічному центрі північного регіону (воєнній шпиталь). Про діяльність соціального відділу у напрямку гуманітарної допомоги бійцям зони АТО, опіку відділу молоді та культури за літніми людьми, та дітьми в дитячих будинках, працю Єпархії в місцях позбавлення волі, співпрацю з підрозділами регулярної Української армії, та іншу діяльність, яка вказує, що православна молодь не байдужа до сучасних проблем і бажає мира та злагоди своїй Державі, і ділом втілює в суспільстві євангельські цінності.

Радісною новиною для козацьких організацій стала звістка про створення в Харківській єпархії відділу у справах козацтва, бо ж звісно, козацтво без віри в Бога, як тіло без душі. «Появлення відділу при єпархії, зауважив у своєму слові о. Сергій, – дасть можливість різнім та багаточисленним громадським козацьким організаціям, зі своєю особливою специфікою, своїми окремими уставами, та напрямками, маті в обличчі Харківської єпархії, об’єднуючій фактор, який прикрасить благу діяльність козацької педагогії мораллю православної віри. Віри, за яку наші діди та прадіди покладали своє життя, віри на якій будувалися «святі узи товариства».