Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель розповів, чому в родоводі Спасителя згадуються не тільки праведники

 У своїй недільній проповіді після Євангельського читання Блаженніший Митрополит Онуфрій, нагадавши родовід Господа Іісуса Христа по плоті, звернув увагу на те, що в нього були включені не тільки праведники, але і жінки-грішниці.

Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Цей родовід ведеться від Авраама, в ній нам пропонується 42 покоління. Але це вибіркова згадка тих людей, які перебували в родоводі Христа Спасителя, — підкреслив Предстоятель. — При цьому у ньому згадуються жінки — Фамарь, Рахава-блудниця, Руфь і дружина полководця Урії. Потрібно відзначити, що у стародавніх іудеїв було заведено згадувати лише чоловіків, не дивлячись на це, жінки, які не були взірцем святості, включаються у родовід. Для чого це було зроблено?».

Блаженніший владика розповів про життя кожної з цих жінок — вони мали свої слабкості, були язичниця, впадали в різні пороки.

«Господь прийшов на землю спасти всіх, хто жив праведно і тих, хто помилявся, грішив, падав. Серед пращурів Христа по плоті згадуються не тільки праведні для того, щоб нас утішити, і ми підбадьорилися, попри наші немочі», — сказав він.

За слова Архіпастиря, ми повинні пам’ятати, що ні для кого не закритий шлях до порятунку: «Від нас потрібно тільки одне — щоб ми каялися і просили у Бога милості».

«Молитвами святих отець, імена яких ми сьогодні згадуємо в родоводі Христа Спасителя, нехай Господь нам допомагає жити свято і непорочно. А якщо згрішимо, то не будемо забувати, що “Христос Іісус прийшов у світ спасти грішників” (1Тим. 1:15)», — зазначив Митрополит Онуфрій.