Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Будні і свята недільної школи села Птича


Заняття у недільній школі села Птича відновилися майже рік тому. Зараз її заняття відвідують близько 50 дітей різного віку. Найменшому учневі – чотири, старші – уже підлітки. Діти мимоволі опинилися втягнутими у конфлікт дорослих, бо ж уже більше року, як Свято-Успенська громада села Птича позбавлена можливості молитися у власному храмі. Час минає, з’являються нові судові рішення, та, як кажуть у народі, віз і досі там: віряни досі приходять на Службу Божу до гаража протоієрея Миколая Сисонюка, – люди поважного віку, молодь, дорослі і діти.

– Останні від міжконфесійної ворожнечі у селі теж розбиті на два табори і тримають, – розповідає настоятель Свято-Успенської парафії і керівник недільної школи протоієрей Григорій Стадник, – напружену дистанцію навіть поміж собою.

Священик відновив заняття у недільній школі от уже близько року. Каже, що дуже шкода дітей, душі яких страждають від конфліктів батьків.

– Намагаюся, щоб наші вихованці керувалися золотим правилом християнина: “Люби ближнього свого, як самого себе”. І замість кулачних розбірок на погані слова відповідали посмішкою, – коментує батюшка.

Дітвора недільної школи від отця Григорія у захваті. Молодий, енергійний, він і сам не особливо вирізняється з-поміж учнів – такий же жвавий, емоційний та непосидючий. За неповний рік роботи священик заробив неабиякий авторитет серед вихованців, і вони навперебій готові розповідати про «нашого батюшку».

Регулярні заняття з вивчення Закону Божого та уроків Євангелія у Птичі поєднують із паломницькими поїздками. Юні птичуки, з легкої руки свого вчителя, уже відвідували і місцеві святині Рівненщини, молилися у Свято-Успенській Почаївській Лаврі, а у червні ніжилися під сонячними променями на чорноморських берегах Південної Пальміри. Тоді Одеське єпархіальне управління УПЦ повністю взяло на себе оплату витрат на харчування і проживання гостей із Дубенщини, тож діти мали можливість не тільки відпочити й оздоровитися на морі, а й побувати у святинях півдня України – монастирях та храмах.

Днями вихованці недільної школи села Птича здійснили паломництво до Свято-Миколаївського Городоцького монастиря, а також відвідали Рівненський зоопарк.

– Дивилися на творіння Божі у їх різноманітті, – жартує отець Григорій Стадник. Краса обителі, монастирське богослужіння та доброта сестер приємно вразили дітей.

А після відвідання зоопарку емоції просто переповнювали. Юні птичуки були у захваті від побаченого, мали змогу погодувати тварин, поспостерігати за їх побутом, звичками та іграми.

Діти, під враженням від поїздки, радісні та задоволені, повернулися у Птичу. Завтра вони поринуть у звичну атмосферу села, словесні перепалки дорослих, недружелюбні погляди сусідів, які ще кілька місяців тому були друзями. Та отець Григорій сподівається, що навіть ці маленькі уроки доброти, любові та людяності, які дітвора отримує в недільній школі, будуть тим благодатним ґрунтом, на якому виросте міцна лоза Православної віри у їх дорослому житті.