Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Житомирський апеляційний суд: храм в с. Дуліби належить громаді УПЦ


18 липня Житомирський апеляційний адміністративний суд відхилив чергову скаргу представників Київського Патріархату щодо претензій на храм у селі Дуліби Гощанського району.

Після невдалої спроби захопити культову споруду села новостворена релігійна громада УПЦ КП, за сприяння депутатів Дулібської сільської ради, які прийняли рішення про надання дозволу на виготовлення землевпорядної документації під церквою та церковним будинком, почала втілювати у життя рейдерську схему захоплення храму.

– Депутатів не зупиняло навіть попередження органу держвлади про незаконність подібних дій та їх невідповідність положенням Земельного Кодексу України. Тому громада УПЦ, користуючись правами, наданими статтею 155 Земельного Кодексу України, просила суд визнати недійсними та скасувати рішення від 30 грудня 2015 року, – коментує правозахисник Рівненської єпархій УПЦ Катерина Іванюк

Аби вирішити конфлікт у правовому полі, релігійна громада УПЦ звернулась до суду з позовом, а вже 11 січня 2016 року суд своєю ухвалою зупинив дію прийнятих сільрадою рішень. Утім, представники Київського Патріархату, невдоволені таким розвитком подій, подали чергову скаргу до Житомирського апеляційного суду, але на слухання, що відбулося 18 липня 2016 року, – не з’явились. За результатами засідання, скаргу УПЦ КП суд вирішив залишити без задоволення, оскільки церква в с. Дуліби належить громаді УПЦ ще з 3 грудня 1991 року. Саме тоді Рівненська ОДА прийняла рішення про її повернення.