Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Духовенство та віруючі єпархії молитовно вшанували образ Божої Матері «Турковицька»

15 липня, в свято Покладення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні, віруючі Криворізької єпархії звершують особливе шанування Божої Матері в Її чудотворному образі «Турковицька». Оригінал цієї ікони був знайдений в XIV столітті у польського села Турковичі на православній Холмщині. У 40-ті роки ХХ століття переселенці з цього краю принесли на Криворізьку землю старовинний список чудотворного образу, і довгий час Турковицька ікона зберігалася в Свято-Вознесенському храмі Кривого Рогу.

Особливе прославлення ікона отримала в 1998 році, невдовзі після утворення Криворізької єпархії. Тоді образ Пресвятої Богородиці хресним ходом відвідав усі благочиння новоствореної єпархії і знайшов своє постійне місцеперебування в Спасо-Преображенському кафедральному соборі. З тих пір ця ікона Божої Матері стала шануватися як покровителька міста Кривого Рогу і всієї Криворізької єпархії, а безліч віруючих засвідчило її чудотворні властивості.

За усталеною традицією, напередодні свята при багатолюдному зібранні богомольців і духовенства відбувається Всенічне бдіння. За вечірнім богослужінням у нижньому храмі кафедрального собору – на честь Всіх святих – митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем і духовенство міста Кривого Рогу та сіл Криворізького району звершили спів акафісту Пресвятій Богородиці перед чудотворним Її Турковицької образом.

15 липня, в день свята, Керуючий Криворізькою єпархією очолив духовне торжество у нижньому храмі Спасо-Преображенського кафедрального собору. Його Високопреосвященству співслужив сонм священнослужителів Криворізької єпархії.

Після єктенії владика Єфрем з собором духовенства підніс Господу Вседержителю уклінну молитву про відновлення миру і припинення міжусобної брані в нашій Україні.

На запричасному з повчальним словом про шанування Пресвятої Богородиці та Її чудотворного образу виступив настоятель храму святої мучениці Тетяни м. Кривого Рогу протоієрей Антоній Бондар. У проповіді священик зокрема зазначив: «Якщо храм – це душа тієї чи іншої місцевості, того чи іншого району, то чим же тоді є чудотворна ікона, тим більше чудотворна ікона Божої Матері? Вона є черговим доказом того, що Господь воістину перебуває з нами тут на землі, видимим образом діючи через любов своєї Матері.

Чому ми називаємо наш Кривий Ріг містом богоспасаємим? Напевно воістину ніхто не зможе спростувати те, що дійсно його жителі постійно щодня отримують милість від Господа. Тут, в металургійному серці нашої країни, кожна людина, що живе в цьому місті, працює і заробляє свій хліб потом і кров’ю, так як заповідав Господь. Трудівники Кривбасу намагаються виконувати цю заповідь і тим самим підтримувати всю нашу державу. І ми намагаємося завжди молитися за мир в наших численних храмах, для того щоб припинилися всі біди і неприємності, і щоб милосердний Господь почув наші молитви.

Наш народ заслуговує Божої милості, і Господь показав її, явивши чудеса від Турковицької ікони Божої Матері, і тим самим підтвердив те, що Він воістину перебуває з нами, і через допомогу Божої Матері кожен з нас може відчувати небесну допомогу і підтримку Божу».

Свято чудотворної ікониПо завершенні Божественної літургії був звершений святковий хресний хід з чудотворною іконою «Турковицька» і святинями кафедрального собору, після чого владика Єфрем звернувся до численних парафіян і гостей духовного торжества з проповіддю.

– Перед Турковицьким образом Божої Матері ми підносимо кожний день свої молитви – за мир на нашій землі, за те, щоб мир панував у наших душах і серцях, щоб ми з вами могли гідно молитись та приносити достойні плоди нашому Господу.

Будемо сьогодні слізно просити Божу Матір, споглядаючи на довгу історію цієї ікони, яка починалася у XIV столітті на древній Холмській православній землі, а продовжується зараз на цьому місці, адже Божа Матір вибрала сьогодні нас з вами, наш край і цей собор. Будемо гідно Її прославляти, а найбільше – вести добрий і благочестивий спосіб життя, щоб не засмучувати Її, а приносити радість Материнському серцю, бо коли радіє Матір – тоді і Син Її щасливий, тоді Господь благословляє усіх нас і дає нам великі духовні дари, – зазначив митрополит Єфрем.

На завершення свята духовенство і віряни послідували у центральний приділ Спасо-Преображенського кафедрального собору, де наразі ведуться ремонтні роботи, і з щирою молитвою приклалися до Турковицького образу Божої Матері, який вже майже два десятиліття перебуває зліва від центрального вівтаря. За традицією, на завершення урочистостей всім прихожанам була запропонована благодійна трапеза.