Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРЕМЕНЧУК. У єпархії відбувся меморіальний захід з нагоди Дня скорботи і вшанування жертв війни в Україні Новости епархии


22 червня на меморіалі «Вічно живим» відбувся меморіальний захід з нагоди Дня скорботи і вшанування жертв війни в Україні. У ньому взяли участь представники міської влади на чолі із секретарем Кременчуцької міської ради Юрієм Гриценком, депутати міської ради, ветерани, кременчужани. За християнським звичаєм за загиблими воїнами та мирними жителями, які склали голови у страшній війні, панахиду відслужив єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай.

На початку мітингу про трагічні події 22 червня 1941 року, коли гітлерівська армія вторглася на українську землю, розповів директор Міського палацу культури Сергій Ситнік. Він зазначив, що День початку війни став в Україні днем глибокої скорботи. Того дня о 4-й годині ранку, коли ще не відкружляли у останньому шкільному вальсі випускники 1941 року, ревище танкових моторів, вибухи обірвали мирне життя нашої країни. Вже на світанку фашистська авіація почала бомбардувати аеродроми, військово-морські бази, залізничні вузли, мирні українські міста – Київ, Одесу, Львів, Житомир, Севастополь. Ця війна була одним з найтяжчих випробувань, за перемогу над ворогом було віддано 27 мільйонів життів. Сергій Ситник зазначив, що воїни, які загинули у червні 41-го не могли чути салюту Перемоги, та він лунав і на їх честь, адже вони зробили до неї перший найтяжчий крок. «Минають роки, відлітають у вічність, але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував своєї крові, хто приніс на вівтар свободи найдорожче – життя», — підкреслив ведучий.

Всі присутні вшанували пам’ять загиблих у роки найжорстокішої війни ХХ сторіччя хвилиною мовчання, після чого прозвучали залпи військового салюту. Як знак шани нащадків до полеглих, як символ нашої вічної пам’яті до підніжжя меморіалу «Вічно живим» всі присутні поклали квіти.