Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Священики єпархії освятили пам’ятну дошку на честь загиблих у АТО льотчиків-вінничан


14 червня відбулося урочисте відкриття пам’ятної меморіальної дошки на честь загиблих під час бойових дій у зоні АТО льотчиків-вінничан Героїв України підполковників Дмитра Майбороди та Костянтина Могилка.

Пам’ятну дошку встановлено на будівлі обласного товариства Сприяння Обороні України, де майбутні герої розпочинали свій шлях у авіацію. В урочистій церемонії відкриття взяли участь батьки загиблих, члени їх родин, офіцери командування Повітряних Сил Збройних Сил України, військовослужбовці, представники громадськості.

Священнослужителі єпархії на чолі з керівником єпархіального відділу по зв’язках з громадськістю і представниками влади протоієреєм Валерієм Швецем відправили панахиду за загиблими Героями, а також за всіма загиблими під час бойових дій на сході України українськими військовими.

По завершенню панахиди до присутніх звернувся секретар єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко, котрий нагадав слова Господа Ісуса Христа: «Немає більшої любові над ту, коли хто віддасть душу свою за друзів своїх». Священнослужитель підкреслив, що загиблі льотчики мали саме таку любов, адже ціною власного життя вони врятували життя своїх побратимів (екіпажі обох літаків залишилися живими), а також мирних жителів, адже льотчики до останнього тримали руки на штурвалах своїх літаків, щоб не дати їм впасти на будинки мирних жителів. Після слова о. Владислава протоієрей Валерій Швець окропив святою водою меморіальну дошку на честь Героїв-льотчиків.

Довідка:
Підполковник Костянтин Могилко — командир екіпажу збитого 6 червня 2014 р. над Слов’янськом транспортного літака АН-30Б, що здійснював спостережний політ у зоні АТО. Коли літак почав падати на житлові квартали Слов’янська, пілот, ціною власного життя, скерував його за межі міста. Похований на кладовищі села Пирогове Вінницького району Вінницької області. Указом Президента України від 20 червня 2014 р. нагороджений званням Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно. На честь Костянтина Могилка у м. Вінниці названа площа.

Підполковник Дмитро Майборода — командир екіпажу літака АН-26. З травня по липень 2014 року виконав 35 бойових вильотів для перевезення військових, озброєння, матеріально-технічних засобів в зону АТО на Донбасі, проводив евакуацію поранених та хворих. Загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області, коли його літак був підбитий. Він разом з помічником командира екіпажу майором Дмитром Шкарбуном до останнього керував літаком, що дозволило іншим членам екіпажу евакуюватися. Похований на Алеї Слави Центрального кладовища Вінниці. Указом Президента України від 4 грудня 2014 р. нагороджений званням Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно. На честь Дмитра Майбороди у м. Вінниці названа вулиця.

Нагадаємо, що священики єпархії з початку червня відправили похорони і провели в останню путь трьох бійців з Вінниччини, які загинули у зоні АТО.

6 червня в селі Зарванці Вінницького району настоятель місцевого храму протоієрей Володимир Кривоносов звершив чин погребіння загиблого в АТО бійця 53 ОМБР старшого солдата Леоніда Мазура.

9 червня 2016 року у день святкування Вознесіння Господнього в с. Війтівці (колишня Жданівка) Хмільницького району священики на чолі з благочинним протоієреєм Михаїлом Шикируном у місцевому храмі на честь Почаївської ікони Божої Матері звершили відспівування Володимира Косарєва, котрий загинув в с. Троїцьке Луганської області.

10 червня священик Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці протоієрей Павел Маціпура звершив заупокійне богослужіння бійця 72-ї окремої механізованої бригади Володимира Тимчишина, котрий загинув 8 червня поблизу Новотроїцького, на Донеччині, під час виконання бойового завдання.