Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Актовий день відбувся у ВДС

24 травня, в день святих рівноапостольних Мефодія і Кирила учителів Слов’янських, які є небесними покровителями Волинської духовної семінарії, у цьому духовному навчальному закладі за благословенням митрополита Волинського і Луцького Ніфонта відбувся Aктовий день.

Із вітальним словом до викладачів і студентів звернувся ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, а секретар ВДС протоієрей Олександр Кондратюк зачитав вітальні адреси від керуючого справами УПЦ і ректора КДАіС митрополита Бориспільского і Броварського Антонія та голови Синодального інформаційного відділу вікарія Київської Митрополії єпископа Ірпінського Климента.

Із доповіддю про новітню історію ВДС з часу її відновлення у 1990 році виступив проректор з навчальної роботи священик Роман Якубович. Він розповів про перші кроки діяльності відновленої духовної школи, про важкий період навчального 1992 – 1993 року, коли після захоплення розкольниками Свято-Троїцького кафедрального собору Луцька, будівель єпархіального управління та ВДС, цей духовний навчальний заклад все ж не припинив своєї діяльності. Розповів отець Роман і про сьогодення Волинської духовної семінарії.

Особливо зупинився він на цій ролі, яку і відродження і діяльності ВДС відіграли довголітні служителі Православної Церкви на Волині – почесний ректор ВДС протоієрей Петро Влодек, протоієрей Валентин Негода, та вже відійшовші у Вічність, блаженної пам’яті, протоієреї Адам Бровчук, Никанор Шимко та Володимир Ганжук.

Під час заходу свої збірки нот для Божественної літургії та інших богослужінь презентували викладачі ВДС протоієрей Сергій Дембовський та Тетяна Леуш.

Завершився актовий день виступом хору студентів ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра, який виконав кілька духовних піснеспівів та Многоліття.