Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Священики розповіли школярам про Хрещення Русі і його наслідки

З 13 по 22 травня, у рамках заходів по відзначенню 1000-ліття з дня смерті святого рівноапостольного Великого князя Володимира, у школах м. Вінниці проходили тематичні бесіди з учнями 8-10 класів. У бесідах брали участь співробітники Вінницького обласного краєзнавчого музею та обласної наукової бібліотеки ім. Тимірязєва, а також представники духовенства. Вінницьку єпархію представляли секретар єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко та керівник місіонерського відділу протоієрей Віталій Голоскевич.

Працівники музею і бібліотеки розповідали школярам про значення особи князя Володимира як талановитого державотворця і реформатора, хороброго воїна і дипломата, політика і адміністратора, котрий зумів налагодити стосунки Київської Русі як з гордою Візантією, так і з країнами Західної Європи.

Доповнюючи світських лекторів, священики приділяли більшої уваги моральним якостям князя Володимира і особливо його переміні після прийняття хрещення, яка багато в чому зумовила кардинальні зміни у внутрішній і зовнішній політиці правителя Київської Русі. Розповідали представники духовенства й про значення події Хрещення для розвитку культури, освіти, медицини і інших галузей суспільного життя, а також про об’єднуючий фактор запровадження на Русі християнської віри.

Священнослужителі Вінницької єпархії відвідали 13 вінницьких шкіл. У останньому навчальному закладі, вінницькому технічному ліцеї, бесіду із старшокласниками проводив митрополит Вінницький і Барський Симеон. Ця зустріч відбулася 22 травня. Владика особливо підкреслив такі риси князя Володимира, як милосердя, справедливість і жертовність, які стали притаманні йому після прийняття хрещення, за які він отримав від своїх підданних найменування «князь-красно-солнишко». Митрополит Симеон висловив сподівання, що і в майбутньому серед правителів України будуть такі, що зможуть заслужити від свого народу таку ж шану і любов, як князь Володимир, а молодим людям, які його слухали, владика побажав навчатися у князя Володимира тим чеснотам, які зробили його великим перед Богом і людьми і сприяли його успіхам, у житті.

Після закінчення бесіди митрополит Симеон подарував школярам пам’ятні іконки, надруковані до 1000-ліття його пам’яті, і передав у бібліотеку начального закладу Новий Завіт і інші книги духовного змісту.

Прес-служба Вінницької єпархії