Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МОСКВА. Блаженнійший Митрополит Онуфрій взяв участь в Архієрейській Нараді РПЦ

2 лютого в Залі церковних соборів храму Христа Спасителя під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила розпочалась Архієрейська Нарада Руської Православної Церкви. Українську Православну Церкву на Нараді представляє її Предстоятель Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій та представники українського єпископату.

Серед головних питань Архієрейської Наради є розгляд документу “Про участь вірних у Євхаристіі”, який був підготовлений Міжсоборною Присутністю РПЦ, обговорення статусу іночества, результати роботи Синодальної біблійно-богословської комісії з підготовки тексту Катехізису тощо.

Архієрейська Нарада розпочалася з доповіді Святішого Патріарха, в якій він охарактеризував ситуацію з церковним життям в Україні.

Святіший Патріарх особливо підкреслив мужність та стійкість архіпастирів і пастирів, які несуть своє служіння на територіях бойових дій та залишилися зі своєю паствою, не дивлячись на ризик для власного життя, поділяючи з нею весь тягар війни. В доповіді Патріарха пролунали й свідчення страждань Церкви, які надійшли до нього у рапортах архієреів, єпархії яких охоплені вогнем війни.

В доповіді було вказано на випадки вандалізму, підпалів храмів, розповсюдження листівок із закликами до міжконфесійної та міжетнічноі ворожнечі. Представниками розкольницьких організацій за минулий рік було захоплено близько 18 храмів в різних областях України. Відмічено, що невдалих випадків захоплення було значно більше, що свідчить не лише про наполегливість розкольників, але й про мужність і твердість у вірі православних віруючих України.

У своїй доповіді Його Святість торкнувся теми гуманітарної допомоги мирним жителям, які постраждали від війни. Він окреслив механізми централізованої церковної організації і координації такої діяльності.

Згадуючи про багаторічне предстоятельське служіння спочилого Блаженнішого Митрополита Володимира, спрямоване на збереження єдності Української Православної Церкви та його непохитне стояння у Євангельскій Істині перед обличчям розколу, Святіший Патріарх закликав учасників Архієрейськоі Наради проспівати йому “Вічну пам’ять”. Також архієреї помолитися за спокій убієнних на Донбасі пастирів: протоієрея Павла Жученка, протоієрея Володимира Креслянського та священиика Георгія Нікішова.

Святіший Патріарх підкреслив: “Прагнучи покласти край кровопролиттю, Руська Православна Церква невтомно закликала ворогуючі сторони до мирного діалогу”.

patriarchia.ru