Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КІРОВОГРАД. Архієпископ Іоасаф: «Свята Православна канонічна Церква є «стовп і утвердження істини»


8 лютого у Кафедральному соборі на честь Різдва Пресвятої Богородиці відбулась Божественна літургія, яку очолив керуючий єпархією архієпископ Іоасаф. Йому співслужили секретар єпархії прот. Роман Кондратюк, благочинний Новомиргородського округу прот. Миколай Чутора, настоятель Свято-Успенського храму с. Капітанівка Новомиргородського району прот. Іоанн Гойдош та клірики Кафедрального собору.
У цей день Православна Церква також вшановує пам’ять новомучеників і сповідників, які постраждали за віру православну в ХХ ст. в часи гонінь на Церкву від атеїстичної влади.
Після Літургії архієпископ Іоасаф звернувся до прихожан собору зі словом повчання, в якому розповів про великий подвиг новомучеників та сповідників нашої Святої Церкви. Зокрема Владика зазначив: «Мученики являють собою приклад непохитної віри. Вони своє життя віддали лише за те, що називалися православними християнами і свято берегли свою батьківську віру. Незліченна кількість архієреїв, священнослужителів, монахів і простих православних християн тільки за те, що в своєму серці мали віру і хотіли жити згідно з Законом Євангельським, підлягали осудженню. Їх не звинувачували прямо за їхню віру, а знаходили тисячі інших вигаданих, неправдивих причин. Їх оголошували контрреволюціонерами, ворогами народу і таке інше. Для того, щоб опорочити та скомпрометувати Православну Церкву Христову завжди вигадуються різні наклепи її ворогами. Але Свята Православна канонічна Церква є «стовп і утвердження істини» ( 1 Тим.3, 15). Попри всі гоніння, вона завжди несла у світ добро і мир. Хто ж говорить інакше, хто злословить її, саме той приносить у світ ворожнечу і ненависть; попри всі гоніння Церква завжди була, є і буде, бо так сказав Господь наш Іісус Христос: «Створю Церкву Мою, і ворота пекла не здолають її» (Мф. 16, 18).
На завершення богослужіння була звершена заупокійна літія за всіх православних християн, які постраждали в часи гонінь на Церкву Христову.