Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Дитячо-молодіжний хор кафедрального собору взяв участь у Міжнародному фестивалі у Польщі

З 30 січня по 1 лютого 2015 року у м. Тересполі (Люблінське воєводство) проходив ХХ Міжнародний фестиваль східнослов’янських колядок, організований фундацією «Діалог народів», Люблінсько-Холмською єпархією Польської Православної Церкви, Тереспольським будинком культури та Надбужанським центром православної культури. Ювілейний фестиваль проходив під почесним патронатом президента Республіки Польща Броніслава Коморовського та за підтримки місцевої влади.

У фестивалі взяли участь 16 колективів з Польщі, України та Білорусі, які продемонстрували чудовий спів і різнобарв’я культурних та духовних традицій святкування Різдва Христового.

Дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці взяв участь у інаугураційному концерті фестивалю, який проходив ввечері 30 січня у Тересполському будинку культури. Вінницький хор заспівав шість колядок українською, польською та румунською мовами. За традицією після виступу керівник хору Наталія Кременюк отримала почесну відзнаку фестивалю – бронзову фігуру колядників. Це вже третя така відзнака у колекції нагород дитячо-молодіжного хору. Першу колектив отримав у 2008 році, коли здобув гран-прі Тереспольського фестивалю, та у 2010, коли брав участь у XV ювілейному фестивалі, як один з кращих, запрошених організаторами. Тоді хор давав концерти не лише у Тересполі, а й у Любліні та Варшаві. Цьогорічна відзнака та честь бути учасником інаугураційного концерту ХХ фестивалю свідчать про високу оцінку організаторами музичних здібностей юних вінничан.

Крім вінницького хору у інаугураційному концерті брали участь три польські колективи: парафіяльний хор Покровського храму зі Славтичів, фольклорний ансамбль «Черемшина» з Черемши, жіночий вокальний ансамбль «Видимо» з Саноку, хор Спасо-Преображенського кафедрального собору з Любліна (Польща), а також фольклорний ансамбль «Гаманіна» Мінського державного університету інформатики та радіоелектроніки.

Наступного дня, 31 січня, дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору взяв участь у черговому концерті фестивалю, який відкривав знаний у Польщі та далеко за її межами високопрофесійний і надзвичайно талановитий колектив – хор, симфонічний оркестр та солісти показового ансамблю Війська Польського, який порадував виконанням колядок та різдвяних пісень у різноманітних музичних стилях.

На концерті виступили вже відомі по першому дню фестивалю ансамблі «Гаманіна» та «Видимо», а також хор з Луцьку «Волинські дзвони».

Дитячо-молодіжний хор виступав останнім і порадував глядачів справжнім подарунком. Разом із хором на сцену виходили провідні солісти Вінницької обласної філармонії: заслужена артистка України Ірина Швець, Марія Червоній та Наталія Лановенко, а також протоієрей Агафангел Давидовський, Злата Давидовська та Юрій Гордієнко. До дорослих солістів приєдналися і їхні юні колеги з числа хористів – Настя Добрянська та Марія Демченко.

Програма, з якою виступав хор у Тересполі, — це вже відомі вінницькому глядачеві «Колядки народів світу». Хор заспівав різдвяні пісні та гімни 12 країн світу на 8 мовах. Польські глядачі захоплено сприймали усіх солістів, а про о. Агафангела вже після концерту сказали, що цей священик – справжній оперний співак. Сподобались глядачам і відеозаставки між колядками, у яких розповідалося про різдвяні традиції тієї країни, чия пісня звучала наступною. Ці заставки були озвучені польською мовою, що дуже сподобалося польському глядачеві, адже це свідчило, що хор, який приїхав до Польщі, поважає народ цієї країни, його мову та традиції.

Найкращими словами подяки для вінницького хору були слова одного зі священиків, який сказав, що своїм виступом хор зробив дуже багато для місцевої православної громади, адже римо-католики, яких була переважна більшість серед понад півтисячі глядачів, побачили який духовний і творчий потенціал мають православні християни, і як вони уміють любити свої традицій і в той же час поважати традиції інших.

Серед приємних слів, які прозвучали на адресу хору від дуже багатьох і різних людей, було наприклад те, що такий спів люди не чули навіть у Варшаві. Інших дивувало те, як діти можуть вистояти весь концерт, при цьому не показуючи втоми, і співати понад 20 пісень різними мовами, не дивлячись у ноти або у тексти.

Ще одна приємна новина чекала хористів у кулуарах фестивалю. Ще у перший день до диригента підійшов чоловік, який офіційно запросив хор наступного року дати концерт у інших містах Люблінського воєводства. Тому юні вінничани сподіваються, що наступного року зможуть в чергове відвідати гостинну польську землю, а поки що щиро дякують усім, хто зробив цьогорічну участь у фестивалі можливою. Це насамперед – митрополит Вінницький і Барський Симеон, котрий постійно піклується про свій дитячо-молодіжний архієрейський хор, а також архієпископ Люблінський і Холмський Авель, котрий 7 років тому вперше запросив колектив на тереспольський фестиваль, це пан Анджей Бублей – художній директор фестивалю та його колеги, котрі зробили все, щоби і цього року перебування вінницького колективу у Польщі було комфортним і наповненим яскравих вражень.

Хор дякує і тим, хто допомагав йому вдома готуватися до поїздки та до концерту – працівникам Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці і особисто Генеральному Консулу Кшиштофу Свідереку та консулу Сільвестру Руди, а також представнику польської громади у м. Вінниці Юрію Вуйціцькому, без якого концерт не був би озвучений польською мовою.

Про всіх тих, хто допомагав хорові і гостинно приймав його на польській землі, а також про всіх глядачів заспівали наші хористи та солісти під час заключної колядки концерту «Добрий вечір», слова якої були змінені і звучали так: «Хай святкує з нами вся наша родина, вся наша родина – Польща й Україна!».

 

Прес-служба Вінницької єпархії