Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Відбулось засідання комісії єпархії щодо обставин відспівування бійця АТО Романа Корзуна

21 січня за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в храмі на честь Зачаття Іоанна Хрестителя Святошинського благочиння міста Києва відбулось засідання комісії Київської єпархії УПЦ щодо обставин відспівування бійця АТО Романа Корзуна.

Засідання виїзної комісії очолив вікарій Київської Митрополії керуючий Південним київським вікаріатством преосвященний Миколай, єпископ Васильківський. В засіданні взяли участь: секретар Київської єпархії по місту Києву протоієрей Віктор Іващук, благочинний Другого шевченківського благочиння протоієрей Віталій Бойко, благочинний Святошинського благочиння протоієрей Діонісій Дунаєв, благочинний Печерського благочиння протоієрей Володимир Косточка, настоятель храму Зачаття Іоанна Предтечі протоієрей Адам Кучмій, голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, до участі також була запрошена представник Святошинської РДА начальник відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації, член Міжконфесійної духовної Ради Церков і релігійних організацій при Святошинській Районній в місті Києві державній адміністрації Ірина Романенко.

Приводом для засідання комісії стало поширення у ЗМІ неправдивої інформації та звинувачення настоятеля храму Зачаття Іоанна Предтечі протоієрея Адама Кучмія у «порушенні ритуалу, лекцію про „рускій мір“ та марність військових дій, та відмові їхати на кладовище». А також упередженого та зневажливого ставлення до цих подій та о. Адама Голови Святошинської у місті Києві районної державної адміністрації пана Іллі Сагайдака, висвітленої на його особистій сторінці в Facebook.

Як з’ясувала комісія, в діях отця Адама під час поховання Романа Корзуна протиправної поведінки не вбачається, також не виявлено порушень богослужбового уставу.

Як пояснив комісії протоієрей Адам Кучмій, родина Корзун запросила його відспівати їх сина, що загинув в зоні АТО, тим більш попередньо було домовлено, що священик не буде слідувати до цвинтаря — так як туди прослідують оркестр та воєнні. Окрім цього, родина загиблого воїна письмово засвідчила, що отець Адам є духівником їхньої родини, його було запрошено на відспівування і ніяких протизаконних дій священика на похороні родина не вбачає і не має до нього жодних претензій.

Сам отець Адам пояснив наступне: «Я є багаторічним духівником цієї сім’ї. Трагедія з загибеллю Романа вразила моє серце і душу. Так само відреагували всі наші прихожани, духовенство парафії, які за кожним богослужінням моляться про воїнів боголюбивої держави нашої, про досягнення миру та єдності, цілісності України. І я казав про цей мир Христовий, до якого всі ми маємо прагнути, у своєму слові до присутніх на похороні. На жаль, журналістка телебачення викривила зміст моїх слів, начебто я закликав до якогось „Руського миру“, а інтернет-портал ще й додав про якісь сепаратистські мотиви. Це відвертий наклеп. Я наголошував на цінності людського життя, на заповіді Христа, Який проповідував любов, і називав найвищим подвигом віддати своє життя „за друзів своїх“. Вважаю це брутальним інформаційним спотворенням, яке компрометує не тільки мене як священика з 40-річним стажем, але й кидає тінь на всю Українську Православну Церкву. Про це я доповів в своєму рапорті на ім’я Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія».

Комісія Київської єпархії УПЦ щодо обставин відспівування бійця АТО Романа Корзуна заявляє наступне: жодних доказів проповіді прот. Адама Кучмія про «рускій мір» та марність військових дій не було виявлено. Навіть сюжет телеканалу «1+1″ від 17 січня 2014 року не підтверджує жодних висунутих до протоієрея Адама Кучмія звинувачень. Слова про «Богоотступніков та уніатів», що воюють на сході належать не священику, а чоловіку, якій звернувся до отця Адама, що було показано в сюжеті ТСН. Тому вважаємо, що цей сюжет є провокацією.

Також непокоїть той факт, що голова Святошинської РДА пан Ілля Сагайдак має намір всіляко сприяти громаді у передачі храму на честь Зачаття Іоанна Хрестителя до УПЦ КП.

Наприкінці засідання Комісії владика Миколай запропонував начальнику Відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації, члену Міжконфесійної духовної Ради Церков і релігійних організацій при Святошинській районній в місті Києві державній адміністрації Ірині Романенко в Святошинському районі відспівувати всіх загиблих в АТО бійців за бажанням родин собором духовенства, за умови, що загиблі є православними християнами.

Учасники Комісії виступили з осудом відвертих провокацій на релігійному підґрунті та закликали вірян до єднання в прагненні миру та злагоди, закликали попри все берегти єдність духу в союзі миру і любові та молитися за єдину державу — Україну.

Прес-служба Київської єпархії