Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРЕМЕНЧУК. У єпархії вшанували пам’ять визволителів міста

29 вересня, у день 71 річниці визволення Кременчука від німецько-фашистських загарбників, у сквері імені Олега Бабаєва, біля пам’ятника Воїну – Визволителю, відбувся мітинг, приурочений пам’яті величного подвигу визволителів нашого міста. Участь у заході взяли єпископ Кременчуцький та Лубенський Миколай, перший заступник міського голови Віктор Калашник, народний депутат України Юрій Шаповалов, голова Крюківської районної ради Бражененко Віктор Олександрович, голова Автозаводської районної ради Шафорост Валентин Петрович, представники громадських організацій, ветерани Великої Вітчизняної війни, трудові та учнівські колективи міста, а також пересічні громадяни.
Всі вони зібралися поблизу пам’ятника «Воїну Визволителю», щоб віддати шану подвигу полеглих у визвольних боях із фашистською Німеччиною. Велику ціну заплатив Кременчук за те, щоб теперішнє покоління мало змогу жити в мирі та спокої. Зокрема, в роки Великої Вітчизняної війни на кременчуцькій землі полягли 5­ тисяч визволителів міста, 7 тисяч кременчужан загинули на її різних фронтах, понад 40 тисяч чоловік цивільного населення стали жертвами цієї війни, біля 100 тисяч закатованих у концтаборах, а саме місто було зруйновано на 97 відсотків.
Із вітальним словом перед присутніми на мітингу виступив перший заступник міського голови Віктор Калашник. Він зазначив, що з моменту визволення нашого міста від німецько-фашистських загарбників минув 71 рік. Втім, наслідки цього жорсткого та кровавого, а разом із цим — героїчного періоду, донині живуть в пам’яті кременчужан. Керівник міста підкреслив, що історія про героїчний подвиг учасників Великої Вітчизняної війни, які у боротьбі з гітлерівською ордою, жертвували найціннішим – життям, житиме вічно. Віктор Калашник підкреслив, що Кременчук – це місто справжніх патріотів. Сьогодні серед тих, хто бореться з російським агресором за свободу та незалежність України, чимало кременчужан. Успадкувавши любов до своєї Батьківщини від своїх дідів і прадідів, вони за першим же покликом стали на її захист.
Народний депутат Юрій Шаповалов подякував ветеранам Великої Вітчизняної війни за їх невмирущий подвиг. Він підкреслив, що влада докладає максимум зусиль, щоб зупинити російського агресора та не дати йому потурати незалежну Україну.
Слова привітання прозвучали і від визволителя Кременчука, кавалера вищої воєнної солдатської відзнаки «Ордена Слави» Івана Бордюга.
На знак вічної слави невмирущого подвигу героїв Вітчизняної війни громада міста поклала живі квіти до підніжжя пам’ятника «Воїну — Визволителю» та меморіальних дошок Героїв Радянського Союзу.