Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КАНІВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив святкування на честь 870-річчя Свято-Успенського кафедрального собору

20 вересня, в день пам’яті преподобномученика Макарія Канівського, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій із архіпастирським візитом відвідав Черкаську єпархію, де очолив святкування на честь 870-річчя Свято-Успенського кафедрального собору у місті Каневі.

Перед богослужінням Його Блаженство поклав квіти до пам’ятників преподобномученику Макарію Канівському та жертвам Другої Світової війни.

В Успенському соборі Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію. Його Блаженству співслужили: Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Черкаський і Канівський Софроній, митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, єпископ Васильківський Миколай та духовенство Черкаської єпархії.

Після Євангельського читання Митрополит Онуфрій звернувся до віруючих із словом настанови, в якому розповів про подвижницьке життя преподобного Макарія Канівського.

По завершенні Літургії відбувся Хресний хід довкола Успенського собору, наприкінці якого Блаженніший Митрополит Онуфрій освятив пам’ятну дошку на честь ювілею.

Насамкінець, Предстоятель вручив церковні нагороди. Зокрема, настоятель собору протоієрей Георгій Почтовий був нагороджений орденом Української Православної Церкви апостола Андрія Первозванного, а голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко — орденом рівноапостольного князя Володимира І ступеня.

Губернатор Черкащини вручив Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Онуфрію ювілейну відзнаку на честь 200-річчя з Дня народження Т. Г. Шевченка.

***

Свято-Успенський кафедральний собор у Каневі є одним з найстаріших православних храмів Київської Русі. Збудований в 1144 році князем Всеволодом. За багатством зовнішнього і внутрішнього оздоблення у той час його можна було порівняти лише з київськими Успенським та Кирилівським храмами.

Після турецьких нападів храм стояв напівзруйнований, проте в 1805 році його було відновлено та відреставровано в стилі класицизму. Історичні розписи в інтер’єрі собору повністю втрачені.

У травні 1861-го в стінах Успенського храму перебувала труна з тілом Тараса Шевченка, якого перевозили з Петербурга на вічне упокоєння до Канева.

На сьогодні собор є пам’ятником архітектури національного значення.

http://mitropolia.kiev.ua/