Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. У єпархії вшанували пам’ять образу Божої Матері «Подільська»

5 вересня, Церква молитвенно відзначає і звершує день пам’яті образу Божої Матері «Подільська», що знаходиться у свято-успенському архієрейському соборі міста Житомира.

Точних відомостей про походження ікони немає, але згідно переданю, чудотворний образ був у пошані навіть раніше заснування самого храму, який був побудований у 1700 році. Подільська ікона Божої Матері почиталась в силу благодатної допомоги, котра посилалася усім, хто до неї звертався у хворобах та печалі. У 1935 році влада закрила храм, але православним житомирянам по милості Божій вдалось заховати ікону.
Коли у 1941 році церкву відкрили, образ повернули у храм. В 1967 році Свято-Успенську церкву в черговий раз закрили, а ікону перенесли в Спасо-Преображенський собор. В 1992 році Успенський храм повернули єпархії, чудотворний образ повернувся під своди рідного храму.
Напередодні свята в соборі було звершено урочисту Всенічну із чином Літії. Очолив богослужіння правлячий архієрей, високопреосвященніший Никодим, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський. У сам день торжества у храмі зібралося доволі багато вірних житомирян та гостей. Святкову Божественну літургію святителя Іоанна Златоустого розділили між собою два архіпастирі: митрополит Вінницький і Барський Симеон та архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим.
Владикам співслужили окремі благочинні Житомирської єпархії та священство обласного центру.
На самзавершення літургії було звершено урочисту хресну ходу із чудотворним образом Божої Матері. На нещодавно відкритій паперті центрального входу Свято-Успенського архієрейського собору Владики привітали духовенство та богомольців із урочистим і нарочитим днем, побажали укріплення та помочі Небесної Цариці у чудотворному Її образі «Подільська».