Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Митрополит Онуфрій дав брифінг для журналістів — ПРЯМА МОВА

Після подячного молебню, яким 13 серпня закінчився Собор єпископів Української Православної Церкви, новообраний Предстоятель УПЦ митрополит Онуфрій відповів на запитання численних журналістів, що висвітлювали роботу Собору в загальнонаціональних ЗМІ.
Брифінг відбувся у Стефанівському приділі Успенського собору Лаври.

Митрополит Онуфрій стисло повідомив про результати Собору єпископів УПЦ, а потім давав відповіді на теми, що хвилюють суспільство.

***

«Сьогодні відбувся Собор єпископів Української Православної Церкви, на якому було обрання нового Предстоятеля нашої Церкви після кончини Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Поруч із тим Собор обговорював низку питань, які хвилюють і нашу Церкву, і наше суспільство.

Собор виражає подяку владі за те, що зробили все від них залежне, щоб Собор не був стурбований ніякими обставинами, щоб ми могли в мирі вирішити свої проблеми. Собор молиться за нашу владу, щоб Господь допоміг у цей складний час знайти шляхи для встановлення миру на нашій землі і для покращення добробуту нашого народу.

Ми молимося Богові, щоби Господь тим людям, які воюють сьогодні, дав дух миру, щоби вони зрозуміли, що вбивати один одного — це не є заповідь Божа. До миру призиває нас Господь. І ми повинні бути синами миру.

Наші спільні побажання були в тому, що ми хочемо бачити нашу Україну соборною, красивою, могутньою і оновленою. І ми розуміємо, що це оновлення може бути тільки одним шляхом: коли кожна людина докладе зусилля для того, щоб себе саму оновити, себе вдосконалити духовно. Якщо це буде в нас, то ми будемо мати нову країну, будемо мати державу красиву, кращу, ніж яку сьогодні маємо. Без цього не може бути зростання духовного, і важко щось буде робити по-новому. Тому що люди, які сьогодні населяють нашу землю, одні і ті ж. І нова країна може стати лише тоді, коли ми станемо оновленими людьми.

Я бажаю всім миру, щастя і Божого благословіння».
Про об’єднання з КП

- Скажіть, будь ласка, чи буде об’єднання Церков за Вашого правління? Чи будете Ви прагнути до цього?

- У нас таке питання обговорювалося. Ми завжди були і залишаємося відкриті для діалогу між різними гілками православ’я, і ми хочемо, щоб було об’єднання. Але в нас є свої принципи. Це канони Святої Православної Церкви. І об’єднання може бути тільки згідно цих канонів. Інші аргументи не можуть бути достатніми для нашого об’єднання.

Ми будемо спілкуватися з нашими православними браттями, будемо шукати шляхи. Думаю, що Бог нам допоможе у цьому.

- В 90-х Ви були за відсторонення владики Філарета від сану. Як Ви тепер будете шукати діалог?

- Я шукаю діалог не з Філаретом, а з Церквою.

- Але ж він глава цієї церкви!

- Ну то й що! Я глава церкви, але ж я не Церква!
Про стосунки з Руською Православною Церквою

- Вас уже поздравил Патриарх Кирилл. Как Вы будете строить отношения с РПЦ и какой будет позиция УПЦ?

- Мы будем строить отношения с РПЦ на тех канонических основах, правилах, которые существуют в нашей Церкви, по которым мы сегодня живем.

Мы имеем независимость в управлении, самостоятельность и совершаем свое служение, учитывая только наши внутренние реалии. Мы имеем эту свободу. А то, что мы стремимся ко Христу, то в этом мы едины.

- Чи є вже підтвердження з Москви від Московської Патріархії вибору єпископату УПЦ?

- Уже є підтвердження. Патріарх уже благословив наш вибір.

Про допомогу Сходу України

- Будет ли Украинская Православная Церковь отправлять какую-то специальную гуманитарную миссию на Восток Украины?

- Мы уже это делаем. Уже около 700 тысяч гривен собрали для жителей, пострадавших в восточных областях. Мы доставили уже 120 тонн гуманитарной помощи: медикаменты, средства гигиены. И продолжаем собирать и отправлять. Мы принимаем беженцев, детей, создаем им условия для того, чтоб они могли нормально жить.

 - А хто винен у конфлікті на Сході України?

- Я не політик, на це питання не можу відповісти. І не покликаний давати політичні аналізи. Я прикликаний до того, щоб молитися за всіх. Щоб Господь усіх людей примирив.

- Чи відправляєте туди капеланів?

- Відправляємо, в нас є капелани.
Про зустріч із главою УПЦ КП

- Коли Ви плануєте зустрітися з патріархом Філаретом? Раніше було оголошено про створення комісії.

- Тут є свій процес. І Ваше питання про те, що «я маю зустрітися з патріархом Філаретом» показує, що Ви «взялися за голову» цієї справи, а спочатку треба поставить її на ноги.
Про перші кроки на посаді

- Какими будут Ваши первые шаги на этом высоком посту?

- Мои первые шаги будут в том, чтобы сделать все возможное и зависящее от меня, чтобы я стал лучше и все мы стали лучше духовно и нравственно. А это — путь к миру. Без этого не будет мира нигде. Потому что война начинается вот тут вот (показує на серце).
Про побажання своїй пастві

- Сьогодні поминали нашого спочилого Предстоятеля. Він 22 роки очолював Церкву. Ми йому всі вдячні, він був для нас батьком. Склалася багатомільйонна паства Української Православної Церкви. Тепер цією паствою будете опікуватися Ви. Що б Ви побажали своїй пастві у день свого обрання?

- Я би побажав, щоб усі ми терпіли один одного такими, якими є. І щоб ми молилися один за одного.

***

Усім вам щиро дякую і бажаю Божого благословення. Дякую за увагу до нашої Церкви.