Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. Відбулось престольне свято Спасо-Преображенського кафедрального собору міста

19 серпня, вся повнота світового Православ’я шанує світле свято Христового Преображення. У цей день древній і величний Спасо-Преображенський кафедральний собор міста Житомира урочисто відзначає свою малу Пасху, престольне свято.
Історія свята сягає років земного перебування Спасителя на землі. Святі отці Церкви Христової говорять, що Господь зійшов на гору Фаворську не для того аби преобразитися, а лише щоб помолитися, а саме уже світле Преображення є наслідкомс надзвичайної Божественної молитви. Поруч із Сонцем правди Спасителем три Його учні узріли двох старозавітніх пророків, Мойсея та Ілію, прозвучав також голос Отця Небеснеого, який сповістив, що саме Христос Син Божий і Його потрібно слухати.
Накануні свята керуючий архієрей, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим очолив святкове Всенічне Бдіння із чином Літії у кафедральному соборі обласного центру.
В сам жде день торжества до собору линули віряни, несучи із собою корзинки із різноманітними плодами, так як освячення їх є древньою церковною традицією.
Богослужіння з нагоди престольного свята у співслужінні кліру собору очолив архієпископ Никодим. Насамкінець Владика виголосив слово проповіді, привітав усіх присутніх із святом, побажав миру, злагоди, довголіття та духовної витримки. Після проповіді Владика та духовенство освятили принесенні плоди вірян.