Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Хресний хід на Іосафатову долину традиційно зібрав тисячі паломників

15 серпня відбувся хресний хід до місця Явлення Пресвятої Богородиці на Іосафатовій долині у 1923 р. (місцевість поблизу с. Голинчинці Шаргородського району Вінницької області). Саме у цьому місці, за переданням, явилась Божа Мати та освятила його словами: «Хрести ставте, Христа славте». З того часу долину почали називати Долиною хрестів.
Хресний хід розпочався від храму святого Димитрія Солунського у с. Голинченці. Його очолили митрополит Вінницький і Барський Симеон та архієпископ Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт. Разом з владиками до місця явлення Богородиці пройшли священики з Вінницької, Могилів-Подільської та інших єпархій Української Православної Церкви, а також тисячі прочан. Кожен паломник проніс цим шляхом хрест — великий або малий — аби по можливості виконати заповіт Пресвятої Богородиці, залишивши хрест в Іосафатовій долині.
Там відбулася Божественна літургія, яку звершили два Архієреї у співслужінні священиків. Під час служби співав хор з Почаївської лаври.
Після закінчення літургії та причастя мирян з проповіддю до прочан звернулися владика Симеон та владика Агапіт. Після цього було звершено молебень до Пресвятої Богородиці, а священики освятили хрести, принесені людьми, аби вони змогли встановити їх у приготованих місцях.