Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. До Дня Хрещення Русі харківські митці представили тематичну виставку у галереї «Соборній»

У виставковому центрі галереї «Соборна» розпочала роботу традиційна тематична виставка картин харківських художників, присвячена святкуванню Хрещення Київської Русі.
Символічна назва «Сила духу у вірі нашій!» наштовхує на роздуми. Особливу увагу та любов майстри пензля виразили в зображеннях української природи, квітів, які прожиті рука об руку із духовним життям. Також художники представили серію робіт виконаних в техніці «офорт». Їхня особливість – це занурення через призму полотна в глибоку сутність розуміння таїнства хрещення наших предків та духовного росту особистості.
На розсуд відвідувачів були представлені роботи п’яти майстрів пензля Харківщини, серед них – Тупіцин Віктор, Старченко В’ячеслав, Задніпряна Ірина, Думбур Олена та Думбур Харитон.
У відкритті виставки взяв участь голова парафіяльної ради Кафедрального собору єпископ Бородянський Варсонофій, художник – співавтор виставки Тупіцин Віктор Федорович, художниця Рудницька Жанна Олександрівна, автор портрету Блаженнішого Митрополита Володимира.
«В акварелях майстрів, невагомих, прозорих та іскристих, що виконані з артистизмом та легкістю, відчувається і серйозне, вдумливе осмислення, і класичний досвід попередників, і освіта художника-монументаліста, і багаторічна праця педагога-постановника натури, викладача композиції», – зауважила Інна Іванівна Брич, менеджер виставкової зали галереї «Соборна».
Протягом місяця відвідувачі галереї мають унікальну можливість через призму картин побувати в різних куточках України та поринути в часи Хрещення Київської Русі.
Тупіцин Віктор Федорович: У 1970 році закінчив Харківський художньо-промисловий інститут, факультет «Інтер’єр та обладнання», спеціальність – художник декоративного мистецтва. У своїй творчості розвиває традиції українського ліричного пейзажу. Його вчителями були заслужені художники України: О.А. Хмельницький та А.М. Константинопольський. Художник-реставратор. Багато років присвятив відновленню давньоруського живопису в рамках Слобожанщини, член художньо-реставраційного об’єднання «Red Horse» 2008-2012 рр.
Творчі роботи знаходяться в приватних колекціях України та за кордоном. Активно бере участь у щорічних обласних та всеукраїнських виставках. Краєвиди, натюрморти, портрети, композиції, іконопис, декоративно-прикладне мистецтво – таким є жанровий діапазон художника. Тематика його творів широка вони присвячені всьому, що складає базові загальнолюдські цінності – духовність, материнство, любов до своєї землі та людей. Роботи виконані в різних художніх техніках – олією, аквареллю, графічними матеріалами, що свідчить про неабияку ерудованість та емоційну самодостатність натури.
Теми духовності художник торкається у портретах та живописних картинах, присвячених «дорозі до храму» звичайної людини, для якої «воцерковлення» пов’язане з великими святами та супутніми їм обрядами. Це освячення води, пасок, де майстер пише і замерзлі в очікуванні фігури жінок біля храмового ганку, і по-весняному прозорі струменіблагодатного повітря, в яких купаються зеленіючи гілки верби, як символ вічного оновлення життя.
Старченко В’ячеслав: Народився в 1970 році. Живе і працює в Харкові. 1987-89рр. – Навчання ХДХУ на відділенні ХВ (художнє оформлення). 1989-96рр. – Навчання в ХХПІ (нині – Харківська академія дизайну і мистецтв), спочатку на відділенні «Промдизайн», потім перевівся на «Графіку». Учасник міських, республіканських та міжнародних виставок. Працює в різних жанрах і техніках, але перевагу віддає офорту. З 2008 року є членом національної спілки художників України. З 2007 року входить в міжнародну асоціацію «Мистецтво народів світу» як віце-президента. Регулярно бере участь у виставках з 1998 року. З 1998 – 2008рр. – Участь у «Miniprint» ADOGI – (Барселона). 2001р. – Всеукраїнська різдвяна виставка (м. Харків).2002р. – Всеукраїнська різдвяна виставка (м. Київ). 2003р. – Лютий – виставка молодих українських графіків в будинку Нюренберга (м. Харків). 2004р. – Персональна виставка в харківському художньому музеї. 2005р. – Всеукраїнська виставка «Мальовнича Україна» та ін.