Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. Відбулась Панахида в честь 76-ти річчя від дня масового розстрілу Полтавського духовенства в урочищі Триби

За благословінням митрополита Полтавського і Миргородського Филипа у Макаріївському кафедральному соборі м. Полтави, після завершення пізньої Божественної Літургії була відправлена заупокійна Літія біля пам’ятника священномученику Василію (Зєлєнцову) по розстріляному Полтавському духовенству в урочищі Триби та всіх, хто постраждав за віру Христову в часи гонінь від безбожної влади в ХХ столітті.
В урочищі Триби біля Меморіалу пам’яті жертв політичних репресій відправили Панахиду на місці розстрілу мучеників за віру та всіх жертв політичних репресій в ХХ столітті.
Богослужіння очолив Секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук, якому співслужили благочинний І-ого Полтавського округу протоієрей Іоанн Корниєнко, благочинний ІІ-ого Полтавського округу протоієрей Олександр Антонюк та духовенство Полтавської єпархії.
Після закінчення Панахиди проповідь виголосив Секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук.
По завершенні всім бажаючим була запропонована трапеза.
Влада репресувала українську інтелігенцію, священнослужителів, так званих «неблагонадійних». Людей позбавляли виборчих прав, «розкуркулювали», а потім просто винищували. Пізніше, репресії поширилися на більш широкі верстви населення. Їх жертвами ставали навіть партійні працівники і офіцери НКВС.
Полтавська область — один з найбільш постраждалих регіонів від сталінської політики тоталітарного режиму. За даними істориків, починаючи з 1929 року, на Полтавщині було репресовано більше 400 тис. жителів.
Пам’ятний знак жертвам репресій в урочищі Триби — єдиний на Полтавщині. Він був зведений в 1995 році після того, як на початку 90-х років у кар’єрі, що неподалік, під час розкопок почали знаходити захоронення людей. Експерти та вчені встановили, що ці люди були розстріляні. Владою було прийняте рішення здійснити єдине захоронення та встановити пам’ятний знак жертвам репресій 30-х років.