Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. На зборах благочинних обговорили питання допомоги армії та мирним жителям Сходу України, а також низку єпархіальних заходів

26 червня у єпархіальному управлінні під головуванням митрополита Вінницького і Барського Симеона відбулися чергові збори благочинних єпархії.
На зборах обговорили останні події в Україні. Митрополит Симеон вкотре нагадав священикам про необхідність підносити молитви за мир в Державі за кожним богослужінням. Владика також благословив в найближчі недільні і святкові дні провести в усіх храмах єпархії збір коштів для гуманітарної допомоги мирному населенню Донецької та Луганської областей в рамках загальноцерковного збору, оголошеного Священним Синодом УПЦ.
Митрополит Симеон також наголосив на необхідності допомоги українській армії. «Ми народилися на цій землі, живемо на ній, тому повинні любити її і захищати» — сказав архієрей. Владика повідомив, що протягом червня єпархіальне управління надало допомоги українським військовим на суму понад 60 тисяч гривень. Єпархією були закуплені бронежилети, медикаменти та продукти, в тому числі для мобільного госпіталю Вінницького Військово-медичного центру, духовною опікою якого займається клірик єпархії протоієрей Олексій Волков.
Духовенство єпархії підтримало благодійну ініціативу «Захист та розвиток Вінниччини», яка направлена на збір коштів для військовослужбовців, які направляються на схід України безпосередньо з Вінницької області. Спеціальні скриньки для збору коштів на екіпіровку та медичні препарати для вінничан, які направляються на Схід, будуть встановлені у храмах м. Вінниці та у райцентрах, які належать до Вінницької єпархії. Інформацію про зібрані та витрачені кошти можна буде отримати на сайті zaxist.vn.ua.
Окрім згаданих питань на порядку денному зборів духовенства були питання духовно-моральної освіти і виховання. Священики схвалили проект звернення Вінницької обласної Ради Церков до місцевої влади, керівництва освіти та громадськості про необхідність викладання предмету «Християнська етика» в світських навчальних закладах. Була висловлена думка, що в нових реаліях життя духовно-моральне виховання повинно стати одним з пріоритетних завдань, яким повинні займатися не лише релігійні організації, а й влада. Адже, насамперед, бездуховність і аморальність є першопричинами того, що відбувається в Україні, в наш час, коли не за ідеї, якими прикриваються, а за владу, гроші та матеріальні цінності люди вбивають один одного.
Священики відзначили, що світський характер предмету «Християнська етика» і в той же час універсальність християнських норма моралі є спільною основою, щоби до широкого запровадження цього предмету у школах Вінниччини долучилися і влада, і керівники освіти, і прості громадяни, яким небайдуже майбутнє їхніх дітей та країни в цілому.
Продовжуючи тему духовного виховання, митрополит Симеон оголосив про проведення традиційного щорічного з’їзду православної молоді, який відбудеться з 19 по 23 червня у с. Гущинці Калинівського району. Планується, що у з’їзді візьмуть участь від 60 до 100 учасників віком від 16 до 25 років. Програма з’їзду розроблена відділом у справах молоді Вінницької єпархії. Керівник відділу архімандрит Флавіан (Рішко) ознайомив з нею присутніх та надав список необхідних речей для організаторів у районах.
Наприкінці зборів митрополит Симеон оголосив, що Хресна хода до Калинівського хреста, яка проводилась раз на п’ять років з Вінниці до Калинівки, відтепер стане щорічною, але проходитиме за новим маршрутом – безпосередньо у Калинівці, від місцевого храму преподобної Параскеви Сербської до Хреста, встановленого на місці Калинівського Дива. Постійною датою проведення Хресної ходи буде 8 липня, початок о 8.00. Літургія біля Хреста відбудеться о 9.00.