Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Відбулася 11-та конференція обласної асоціації православних педагогів

8 червня в актовому залі вінницького приватного православного навчально-виховного комплексу святого Миколая при Хрестовоздвиженському храмі м. Вінниці відбулася 11-та науково-практична конференція «Православна освіта на Поділлі: минуле і сьогодення».
Конференція зібрала більше 130 педагогів, вчителів недільних шкіл, представників духовенства Вінницької та Могилів-Подільської єпархій, членів Вінницької обласної асоціації православних педагогів.
З вітальним словом від митрополита Вінницького і Барського Симеона виступив секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко. Від імені архієрея він привітав присутніх з черговою конференцією, яка завершує навчальний рік і дає можливість освітянам підвести його підсумки. Отець Владислав і сам поділився досвідом проведення позакласних бесід зі старшокласниками, які провели владика Симеон та священики у всіх школах м. Вінниці в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі та 1000-річчя подільської святині – Лядівського скельного чоловічого монастиря.
Секретар єпархії подякував від імені владики педагогам, які особливо потрудилися на ниві духовного виховання та освіти впродовж минулого року, і вручив нагороду митрополита Вінницького і Барського Симеона директору Вінницького коледжу харчової промисловості Валерію Васильовичу Дякову.
Разом з керівником асоціації православних педагогів протоієреєм Георгієм Холодюком отець Владислав вручив авторам найкращих уроків християнської етики дипломи Відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства при Священному Синоді УПЦ.
З вітальним словом до учасників конференції звернулася також начальник відділу у справах релігій Вінницької ОДА Лариса Василівна Шепель. Представник влади подякувала вчителям за нелегку працю духовного і морального виховання молодого покоління, яке є майбутнім України.
Після вітальних слів розпочалося пленарне засідання, під час якого прозвучало багато цікавих доповідей. Зокрема, настоятель Хрестовоздвиженського храму протоієрей Миколай Давидовський розповів про досвід першого року роботи школи, яка відкрилася при храмі, а педагог цієї школи Наталія Ободянская презентувала навчальні програми для недільних і світських шкіл, розроблені обласною асоціацією православних педагогів.
Живий інтерес у присутніх викликав виступ директора недільної школи Хрестовоздвиженського храму протоієрея Володимира Пучкова, який особливо підкреслив необхідність євхаристичного виховання дітей, молоді і самих батьків, без чого неможливо укорінення у вірі та православній духовності, яких навчають на теоретичних заняттях у недільних школах.
Співзвучним о. Володимиру був виступ викладача Київської духовної академії та Київського національного університету імені Т. Шевченка протоієрея Олега Кожушного. Священик закликав педагогів і батьків до самовоцерковлення, бо тільки особистим прикладом дорослі можуть захопити дитину слідувати істинним шляхом віри, надії та любові.
Директор Лука-Барської школи з Барського району Анатолій Митрофанович Панчук представив свій досвід викладання предмета Основи християнської культури у світській школі.
На конференції були представлені нові проекти асоціації православних педагогів: розширену форму проведення традиційного Всецариціного фестивалю та сайт обласної асоціації, на якому розміщуватимуться всі напрацювання членів цієї громадської організації.
Пленарне засідання завершилося виступом протоієрея Георгія Холодюк, який ознайомив присутніх з планами роботи асоціації православних педагогів на наступний навчальний рік.
Робота конференції продовжилася в секціях за такими напрямами: Християнська етика в школі, З досвіду роботи в недільній школі, Сім’я – мала церква, Паломництво і відпочинок у літніх таборах, Досвід роботи молодіжних організацій.
Підсумки роботи конференції будуть опубліковані на новому офіційному сайті обласної асоціації православних педагогів разом з доповідями та письмовими роботами учасників конференції.

Прес-служба Вінницької єпархії