Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. У місті встановили меморіальну дошку Андрію Каришину

В Полтаві урочисто відкрили меморіальну дошку Андрію Потаповичу Каришину – вченому світового рівня, який працював у Полтавському національному педагогічному університеті.
Меморіальну дошку Андрію Каришину встановили на фасаді пешого корпусу Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.
Андрій Потапович Каришин — відомий хімік-органік, вчений у галузі синтезу барвників і фізіологічно активних речовин, викладач Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Саме розроблений ним барвник використовували для фарбування обкладинки радянського паспорту останнього зразка.
Рішення про встановлення меморіальної дошки належить вдячним випускникам та учням Андрія Потаповича.
На початку урочистого дійства зі словом до присутніх звернувся ректор університету Микола Іванович Степаненко.
– Сьогодні ми вшановуємо та дбаємо про славну пам’ять великого вченого Андрія Каришина, – сказав міський голова Олександр Мамай. – Ця людина працювала над тим, щоб наше місто, щоб наша країна мали здобутки в хімічній галузі, його винаходи дали змогу втілити в життя багато важливих проектів. Як розповіли мені науковці, то і червоний колір паспорта громадянина СРСР – це барвник, який винайшов вчений, якого ми сьогодні вшановуємо. Бажаю науковій спільноті такої ж любові до своєї роботи, завзяття та працелюбності, які демонстрував Андрій Потапович. Від вашої праці залежить те, якою Полтава буде в очах світової науки.
Під час урочистого відкриття меморіальну дошку було освячено. Освячення звершив з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа благочинний Полтавського міського округу протоієрей Іоанн Корнієнко.
Почесні гості, викладачі, студенти, випускники багатьох років прийшли до навчального закладу, щоб покласти квіти до меморіальної дошки Андрію Каришину.